Banca Mondială vede un risc crescut de recesiune globală în 2023

Lumea ar putea să se îndrepte spre o recesiune globală, în condiţiile în care băncile centrale din întreaga lume măresc simultan ratele dobânzilor pentru a combate inflaţia persistentă, a declarat joi Banca Mondială, conform Reuters.

644 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială vede un risc crescut de recesiune globală în 2023

Sursa foto: Profimedia

Cele mai mari trei economii ale lumii - Statele Unite, China şi zona euro - au încetinit puternic şi chiar şi o lovitură moderată asupra economiei globale în următorul an ar putea duce la recesiune", a declarat banca într-un nou studiu.

Instituţia a precizat că economia mondială se află în prezent în cea mai accentuată încetinire după o redresare post-recesiune din 1970, iar încrederea consumatorilor a scăzut deja mai mult decât în perioada premergătoare recesiunilor mondiale anterioare.

"Creşterea globală încetineşte brusc, iar încetinirea va continua probabil pe măsură ce tot mai multe ţări intră în recesiune", a declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, adăugând că este îngrijorat că aceste tendinţe se vor menţine, cu consecinţe devastatoare pentru economiile de piaţă emergente şi în curs de dezvoltare.

Creşterile sincronizate ale ratelor dobânzilor în curs de desfăşurare la nivel mondial şi acţiunile politice conexe vor continua probabil până anul viitor, dar s-ar putea să nu fie suficiente pentru a readuce inflaţia la nivelurile înregistrate înainte de pandemia COVID-19, a spus banca.

Cu excepţia cazului în care întreruperile în aprovizionare şi presiunile de pe piaţa muncii se vor diminua, rata globală a inflaţiei, cu excepţia energiei, ar putea rămâne la aproximativ 5% în 2023, aproape dublu faţă de media pe cinci ani de dinaintea pandemiei.

Pentru a reduce inflaţia, este posibil ca băncile centrale să fie nevoite să majoreze ratele dobânzilor cu încă 2 puncte procentuale, pe lângă creşterea de 2 puncte procentuale deja observată faţă de media anului 2021, a precizat banca.

O creştere de această anvergură, împreună cu stresul de pe pieţele financiare, ar încetini creşterea produsului intern brut global la 0,5% în 2023, sau o contracţie de 0,4% pe cap de locuitor, ceea ce ar corespunde definiţiei tehnice a unei recesiuni globale, a adăugat instituţia financiară.

Malpass a declarat că factorii de decizie politică ar trebui să se concentreze pe stimularea producţiei, inclusiv prin eforturi pentru a genera investiţii suplimentare şi câştiguri de productivitate şi să renunţe la ideea reducerii consumului.

Vicepreşedintele Băncii Mondiale, Ayhan Kose, a declarat că recenta înăsprire a politicilor monetare şi fiscale va contribui la reducerea inflaţiei, dar natura sincronă a măsurilor ar putea agrava situaţia şi ar putea accentua încetinirea creşterii globale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici