Banca Populară a Chinei a coborât dobânda de politică monetară la 5,31%

Banca Populară a Chinei a coborât, luni, dobânda de politică monetară cu 0,27 puncte procentuale, la 5,31%, reducerea, a cincea de la mijlocul lunii septembrie, fiind destinată combaterii încetinirii avansului economic.

21 afișări
Imaginea articolului Banca Populară a Chinei a coborât dobânda de politică monetară la 5,31%

Banca Populară a Chinei a coborât dobânda de politică monetară la 5,31% (Imagine: upload.wikimedia.org)

La sfârşitul lunii noiembrie, instituţia financiară a scăzut dobânda cheie cu 1,08 puncte procentuale.

Totodată, banca a redus şi dobânda plătită la depozitele atrase, cu 0,27 puncte procentuale, la 2,25%.

Nivelul reducerii este mult inferior ca valoare deciziilor similare anunţate de Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Japoniei, care au coborât, săptămâna trecută, dobânda de referinţă aproape de zero.

"Am crezut că, având în vedere măsurile Fed şi ale altor bănci centrale din toată lumea, instituţia ar fi putut merge mai departe", a spus Ken Peng, economist la Citigroup.

În plus, Banca Populară a Chinei a scăzut şi nivelul rezervelor minime obligatorii pentru instituţiile de credit cu 0,5 puncte procentuale şi ar putea elibera astfel fonduri de 300 miliarde de yuani.

Potrivit prognozelor mai multor instituţii, între care şi Fondului Monetar Internaţional, China ar putea înregistra o creştere economică de doar 5% în 2009, în scădere de la 8% în 2008 şi 11,9% anul trecut.

Decizia Fed de a reduce dobânda de referinţă aproape la zero a determinat mai multe bănci centrale din întreaga lume să coboare de asemenea dobânda cheie, cele mai importante scăderi fiind cele din Japonia, Hong Kong, Norvegia, Cehia sau Kuweit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici