Băncile au închis liniile de creditare pe piaţa interbancară

Băncile din România au închis expunerile pe celelalte instituţii din sistem, din cauza zvonurilor apărute în piaţă, dar lichiditatea a fost asigurată din alte surse, a declarat, miercuri, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

18 afișări
Imaginea articolului Băncile au închis liniile de creditare pe piaţa interbancară

Băncile au închis liniile de creditare pe piaţa interbancară (Imagine: Mediafax Foto)

"Pe baza zvonurilor, băncile au început să-şi închidă unele altora limitele de expunere, un comportament neclar. Am avut o întâlnire cu Asociaţia Română a Băncilor şi le-am confirmat doar că nicio bancă nu are probleme, probabil că va mai dura o zi sau două şi după aceea o să caute ei să plaseze bani la băncile de care s-au ferit pe baza unor zvonuri", a spus Cinteză.

Guvernatorul BNR a declarat luni că pe piaţa monetară există o situaţie paradoxală, cu exces de lichiditate, deşi dobânzile sunt mult peste rata de politică monetară a BNR. Dobânda de politică monetară este 10,25% pe an, în timp ce dobânzile oferite de bănci sunt cu 4-6 puncte procentuale mai mari.

Cinteză a explicat că băncile mai mici au apelat imediat la resurse de la băncile-mamă, cea mai mare sumă adusă fiind de 50 de milioane de euro. Alte bănci au adus active eligibile de la banca-mamă şi au accesat credite Lombard.

"Bancherii şi-au exprimat dorinţa de a afla acele bănci care nu şi-au realizat rezerva şi au probleme de lichiditate, dar temerile lor sunt nejustificate", a precizat Cinteză.

Potrivit directorului BNR, nicio bancă din România nu are o lichiditate imediată mai mică de 28%. El a amintit şi de nivelul înalt al rezervelor minime, arătând că toate băncile din sistem au o situaţie solidă.

Pe de altă parte, Cinteză a confirmat că are discuţii permanente cu celelalte autorităţi de supraveghere, mai ales cu statele unde sunt bănci care deţin sucursale în România.

"Pot să vă spun că sunt chiar prieten cu şeful Supravegherii din Grecia şi discutăm foarte des", a adăugat Cinteză.

El a mai arătat că limitarea temporară a expunerilor pe piaţa interbancară a putut să demonstreze valabilitatea planurilor de rezervă privind asigurarea lichidităţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici