Băncile de investiţii au pierdut în 2008 comisioane record din cauza tranzacţiilor anulate

Băncile de investiţii au avut, în 2008, unul dintre cei mai slabi ani din istorie, din punct de vedere al tranzacţiilor, fuziunilor şi achiziţiilor anulate, pierzând comisioane de peste 800 de milioane de dolari din tranzacţii de 800 de miliarde de dolari.

18 afișări
Imaginea articolului Băncile de investiţii au pierdut în 2008 comisioane record din cauza tranzacţiilor anulate

Băncile de investiţii au pierdut în 2008 comisioane record din cauza tranzacţiilor anulate (Imagine: Mediafax Foto)

Numărul tranzacţiilor retrase şi anulate a depăşit 1.100 în acest an, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, faţă de sub 800 în 2007, potrivit datelor Thomson Reuters.

Valoarea totală a tranzacţiilor retrase în 2008 a fost de 800 de miliarde de dolari, băncile pierzând, în total, comisioane de 815 milioane de dolari.

Printre cele mai notabile afaceri eşuate se numără retragerea ofertei de 188 miliarde de dolari prezentată de BHP Billiton pentru achiziţia Rio Tinto, preluarea gigantului canadian de telecomunicaţii BCE de către un grup de investitori privaţi şi oferta înaintată de Microsoft pentru fuziunea cu Yahoo!.

Grupul financiar american JPMorgan Chase a fost cel mai afectat, pierzând comisioane de 72,6 milioane de dolari în urma tranzacţiilor anulate.

Pe poziţia a doua în clasamentul realizat de Reuters se plasează Goldman Sachs, care şi-ar fi putut majora încasările cu 63,7 milioane de dolari.

Topul primelor cinci bănci din lume ca pierderi în urma tranzacţiilor eşuate este închis de Morgan Stanley, Citigroup şi Lazard Ltd.

În contextul numărului record de înţelegeri căzute din 2008, preşedintele diviziei de fuziuni şi achiziţii al Deutsche Bank Securities, James Stynes, consideră că anul viitor nu poate aduce decât îmbunătăţiri pentru băncile de investiţii.

"Anulările au fost generate de mişcările neaşteptat de dramatice din unele pieţe - de credit, de capital. Asta s-a întâmplat deja. Jucătorii implicaţi în negocieri vor fi conştienţi că opţiunile de finanţare sunt rare şi dificile, iar pieţele sunt volatile. Vor anticipa aceşti factori şi, în consecinţă, înţelegerile încheiate vor fi, probabil, mai structurate în ceea ce priveşte eventuale probleme", a arătat Stynes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici