Băncile franceze au cea mai mare expunere pe datoria externă a Italiei

Băncile franceze au cea mai mare expunere, de 392,6 miliarde de dolari (circa 280 miliarde euro), pe datoria externă a Italiei, mai mult decât dublu faţă de riscul băncilor germane, potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaţionale, citate de Bloomberg.

321 afişări
Imaginea articolului Băncile franceze au cea mai mare expunere  pe datoria externă a Italiei

Băncile franceze au cea mai mare expunere pe datoria externă a Italiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt în linia întâi. Băncile franceze, precum BNP Paribas, aupoziţii substanţiale în Italia, după ce piaţa s-a deschisjucătorilor străini, care ar putea avea acum de pierdut",comentează un analist londonez.

Piaţa financiară italiană se confruntă de câteva zile cuturbulenţe semnificative, din cauza temerilor că guvernul nu vaputea gestiona datoria uriaşă a statului. Agenţiile de ratingMoody's şi Standard & Poor's au lansat avertismente în acestsens, iar situaţia este agravată şi de divergenţele din coaliţiacare susţine în parlament cabinetul Berlusconi privind planurile dereducere a deficitului bugetar.

Italia are de rambursat obligaţiuni de 1.600 miliarde euro, ceamai mare sumă din Europa şi a treia la nivel mondial după SUA şiJaponia, potrivit Bloomberg.

Până acum, guvernul italian a reuşit să evite criza financiarăcare a cuprins Grecia, Irlanda şi Portugalia, însă încredereainvestitorilor s-a erodat în ultimele două luni, dupăavertismentele Moody's şi S&P, care evaluează pentru o posibilăretrogradare ratingurile Italiei şi ale băncilor locale.

Circa 45% din datoriile Italiei către bănci străine trebuieîncasate de instituţii de credit franceze. Expunerea totală abăncilor franceze pe datoria externă a Italiei este mai mare decâtriscul total pe Spania, Portugalia, Irlanda şi Grecia, care seplasa la 253,8 miliarde de dolari la finele anului trecut.

În privinţa datoriilor suverane, băncile franceze au de încasat97,6 miliarde de dolari de la Italia, faţă de numai 57,5 miliardede dolari de la celelalte patru state amintite.

Potrivit datelor Eurostat, datoria guvernamentală a Italiei seridica la 1.843 miliarde euro la finele anului trecut, reprezentând119% din PIB. Procentual, cifra este a doua ca mărime din UE, dupăGrecia, iar în termeni nominali datoria statului italian estedepăşită doar de cea a Germaniei, de 2.079 miliarde euro, carereprezintă însă numai 83,2% din PIB-ul celei mai mari economiieuropene.

Bursa italiană se află pe un trend descendent abrupt, fiind înscădere cu peste 20% de la cel mai recent maxim, iar dobânzileobligaţiunilor cu maturitatea la zece ani ale Italiei au atinsmaximul ultimilor 14 ani. Guvernul s-a împrumutat marţi cu succesde 6,75 miliarde euro printr-o licitaţie de titluri de trezorerie,iar premierul Silvio Berlusconi a dat asigurări că este determinatsă combată criza financiară, evenimente care au mai stabilizatpiaţa. Însă traderii susţin că sentimentul negativ şi îngrijorareainvestitorilor nu au dispărut.

Acţiunile BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză după active,au scăzut cu 12% de la începutul lunii iulie, în timp ce jucătoriide pe locurile doi şi trei, Credit Agricole şi Societe Generale,s-au retras cu 14%, respectiv 12%.

Reprezentanţii celor trei instituţii de credit au refuzat săcomenteze pe tema turbulenţelor din Italia şi impactului crizeiasupra băncilor franceze.

Atrase de industria financiară profitabilă din Italia, grupurilefinanciare franceze au cheltuit din 2006 peste 20 miliarde euro peachiziţia de active bancare şi de asigurări în a treia economie azonei euro. BNP Paribas şi Credit Agricole au cumpărat două dintrecele mai mari bănci italiene. La finele anului trecut, cea mai marebancă franceză avea o expunere mai mare pe datoria suverană aItaliei decât pe cea a Franţei.

BNP Paribas a cumpărat în 2006, pentru 9 miliarde euro, BancaNazionale del Lavoro (BNL) şi are acum peste 900 de sucursale şi19.000 de angajaţi în Italia. Credit Agricole operează circa 960 desucursale în Italia, cu 12.000 de angajaţi.

BNP Paribas are o expunere de 71,2 miliarde euro prin BNLconform datelor de la finele lunii martie, faţă de depozitele denumai 31,7 miliarde euro constituite la banca italiană. Situaţiaeste mai echilibrată pentru subsidiara italiană a Credit Agricole,cu 31,6 miliarde euro credite faţă de 30,3 miliarde euro îndepozite.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici