Băncile irlandeze au nevoie de capital suplimentar de 24 miliarde de euro

Patru bănci irlandeze au nevoie de capital suplimentar de 24 miliarde de euro, a anunţat, joi, banca centrală, după teste de stres derulate la instituţiile de credit din Irlanda, transmite Bloomberg.

5 afișări

Allied Irish Banks, cea mai mare bancă a ţării în cele trei decenii de boom economic, trebuie să atragă capital de 13,3 miliarde de euro, Bank of Ireland are nevoie de 5,3 miliarde de euro, EBS de 1,5 miliarde de euro, iar Irish Life & Permanent de patru miliarde de euro.

"Necesarul de capital anunţat acoperă eventuale pierderi din credite neperformante pe parcursul a trei ani la o scară puţin probabilă, dar asigură şi protecţie faţă de evenimente ulterioare", a afirmat, într-un comunicat, guvernatorul Patrick Honohan.

Autorităţile irlandeze încearcă să arate investitorilor şi membrilor zonei euro că statul a acoperit toate "găurile" din siatemul bancar, a cărui prăbuşire a costat, până în prezent, 46,3 miliarde de euro şi a paralizat una dintre cele mai dinamice economii europene.

Analiştii se aşteptau ca statul să fie nevoit să asigure fonduri suplimentare totale de 27,5 miliarde de euro în sectorul bancar, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Suma anunţată este inferioară fondurilor de 35 de miliarde de euro incluse pentru sectorul bancar în acordul de ajutor financiar de 85 de miliarde de euro încheiat de Irlanda cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici