Băncile-mamă vor semna în 30 de zile angajamente bilaterale cu BNR

Băncile-mamă ale primelor nouă instituţii de credit din România vor semna, în maxim 30 de zile, perioadă în care înţelegerile vor primi aprobarea formală a fiecărui board, scrisori de angajament individuale cu Banca Naţională a României privind menţinerea liniilor de finanţare la nivelul din martie.

22 afișări
Imaginea articolului Băncile-mamă vor semna în 30 de zile angajamente bilaterale cu BNR

Băncile-mamă vor semna în 30 de zile angajamente bilaterale cu BNR (Imagine: Mediafax Foto)

"Obligaţiile convenite marţi la Bruxelles vor fi aprobate de board-urile fiecărei instituţii în termen de 30 de zile, după care vor fi semnate scrisorile de angajament cu BNR. S-a convenit pentru păstrarea expunerilor la nivelul de la sfârşitul lunii martie şi sprijinirea în continuare a băncilor din România, inclusiv pentru menţinerea unui nivel al ratei de solvabilitate peste 10%", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general adjunct al Direcţiei de Supraveghere din BNR, Adrian Cosmescu.

El a arătat că noile angajamente stabilite la întâlnirea de la Bruxelles reprezintă o "adâncire" a înţelegerii de la Viena, când aceleaşi bănci au semnat o scrisoare cadru comună. Noile angajamente privesc fiecare instituţie de credit în parte, şi vor fi aprobate de conducerile băncilor-mamă.

La întâlnirea de la Bruxelles au participat reprezentanţii FMI, ai Băncii Monediale, ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ai Comisiei Europene şi ai băncilor centrale din ţările unde îşi au sediul băncile-mamă.

La sfârşitul lunii martie, FMI a obţinut acorduri scrise de la nouă bănci-mamă ale principalelor instituţii de credit din România, invitate la Viena, care s-au angajat să menţină finanţările acordate la nivelul de la finele lunii februarie şi să garanteze participarea cu capital suplimentar pentru susţinerea subsidiarelor locale.

Băncile participante sunt Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank şi Piraeus.

Premierul Emil Boc a declarat, într-un interviu acordat, marţi, postului public de radio, că Guvernul va introduce măsuri dure, precum supraimpozitarea profiturilor obţinute de băncile străine, dacă băncile străine prezente în România nu îşi vor menţine liniile de finanţare în ţară şi vor încălca astfel înţelegerea convenită la Viena în luna martie.

Ulterior, şeful Executivului a revenit, precizând că evocarea posibilităţii supraimpozitării profiturilor obţinute de băncile străine a reprezentat doar un semnal că Executivul este preocupat ca banii să rămână în economia românească şi că Guvernul contează pe parteneriatul încheiat în acest sens cu băncile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici