Bank of China intră în România | Preşedintele Consiliului de Administraţie: Susţinem implementarea proiectului „O centură, Un Drum”

Intrarea Bank of China în România prin deschiderea unei sucursale la Bucureşti va susţine intrarea întreprinderilor locale în China şi va ajuta la implementarea proiectului „O centură, Un Drum” în regiune, a declarat luni Liu Liange, preşedintele Consiliului de Administraţie Bank of China.

1169 afișări
Imaginea articolului Bank of China intră în România | Preşedintele Consiliului de Administraţie: Susţinem implementarea proiectului „O centură, Un Drum”

Bank of China intră în România | Preşedintele Consiliului de Administraţie: Susţinem implementarea proiectului „O centură, Un Drum”

"Deşi China şi România sunt la mii de kilometri distanţă, există o prietenie şi un lung parteneriat între ţările noastre. (…) Proiectul „O Centură, Un Drum” şi iniţiativa 17+1 au creat o platformă de cooperare ce a dus la strângerea relaţiilor culturale şi manifestarea potenţialului uriaş de dezvoltare în materie de infrastructură. (…) Sperăm să creştem capacitatea serviciilor noastre în Europa Centrală şi de Est, să susţinem întreprinderile locale să intre în China şi să susţinem implementarea proiectului O Centură, Un Drum", a spus luni Liu Liange, preşedintele Consiliului de Administraţie Bank of China, la ceremonia de lansare a sucursalei de la Bucureşti.

Proiectul chinez „O Centură, Un Drum” (One Belt, One Road) reprezintă reinterpretarea modernă a anticelor căi comerciale reunite sub denumirea Drumul Mătăsii. Proiectul este politică de stat la Beijing şi caută să unifice din punctul de vedere al infrastructurii comerciale continentul eurasiatic.

Bank of China este cea mai veche bancă chineză, înfiinţată la 1912, cu peste 11.000 de puncte de lucru în prezent în China şi în restul lumii. Este şi prima bancă chineză care intră pe piaţa din România, urmând să ţintească pe piaţa locală clienţi corporate şi proiecte mari.

"Finanţarea este un sprijin important pentru construcţia iniţiativei Belt and Road. Arborele cooperării în domeniul investiţiilor şi infrastructurii poate da roade mai rapid cu ajutorul apei curgătoare a resurselor financiare. China a iniţiat şi a înfiinţat instituţii precum Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură şi Fondul Silk Road pentru a oferi asistenţă companiilor chineze şi europene în cadrul unei cooperări aprofundate. Înfiinţarea sucursalei Bank of China în România va îmbogăţi în continuare canalele de finanţare şi va rupe în mod eficient blocajul financiar al cooperării dintre cele două ţări, ceea ce va contribui la promovarea creşterii comerţului şi a investiţiilor dintre cele două părţi. (…) Dezvoltarea Chinei nu este o ameninţare pentru lume, ci o oportunitate de cooperare", a spus şi Jiang Yu, ambasadoarea Chinei în România.

Din partea României au vorbit preşedintele Senatului Teodor Meleşcanu, Antonel Tănase, şeful Secretariatului General al Guvernului, şi Florin Georgescu, prim-vicepreşedinte al Băncii Naţionale a României.

"Transmit aprecierile noastre sincere pentru Ministerele de linie şi Ministerului de Externe, precum şi ambasadelor celor două ţări. (…) România a acordat o atenţie specială extinderii şi consolidării agendei referitoare la dezvoltarea relaţiilor UE-China în perspectiva unor progrese foarte importante care se prefigurează pentru anul viitor în Europa. Acest context favorabil ne motivează să aprofundăm relaţiile bilaterale (…), iar dincolo de dezideratele de dezvoltare. România îşi doreşte o mai bună angrenare şi participare în proiectele de interconectivitate regională între China şi România precum formatul 17+1", a declarat Teodor Meleşcanu, preşedintele Senatului.

Meleşcanu a făcut referire la un preconizat acord de investiţii între Uniunea Europeană şi China ce se află în negocieri în prezent şi este aşteptat să fie semnat sub preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene din cel de-al doilea semestru din 2020. Pactul ar instituţionaliza un cadru legal de investiţii în ambele direcţii.

La rândul său, Antonel Tănase, şeful SGG, a mulţumit BNR şi guvernatorului pentru finalizarea "acestui important proiect politic şi tehnic în egală măsură", precum şi conducerii Bank of China.

"Industria financiară este un sector important în România unde credem că Bank of China ar putea aduce valoare adăugată. (…) Credem că Banca Chinei va deveni un partener pe termen lung care poate contribui la obiectivele de dezvoltare ale ambelor ţări", a declarat Antonel Tănase.

Directorul general al sucursalei locale Bank of China urmează să fie bancherul Guo Lixin.

În primăvară, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a făcut o vizită la Beijing unde s-a întâlnit inclusiv cu conducerea Bank of China.

Bank of China a notificat la începutul acestui an Banca Naţională a României privitor la intenţia de a furniza servicii în mod direct pe teritoriul României.

Banca, cu active de 3.300 de miiliarde de dolari, este prima instituţie financiară din China ce intră pe piaţa locală şi este deţinută integral de statul chinez printr-un fond de investiţii. Instituţia bancară este listată pe bursele din Shanghai şi Hong Kong. Chinezii sunt prezenţi de asemenea în mai multe ţări din regiune, printre care Ungaria, Austria, Cehia şi Polonia.

Sucursala a fost înregistrată încă din octombrie 2019. În toamna acestui an, Agricultural Bank of China, de asemenea una dintre cele mai mari bănci din China, controlată de stat, s-a înregistrat fiscal în România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici