Barometru: UE ar trebui să reducă birocraţia la accesarea fondurilor pentru inovaţie

UE ar trebui să acorde prioritate reducerii birocraţiei pentru companiile care încearcă să acceseze fondurile europene pentru inovaţie, relevă ediţia 2012 a Barometrului General Electric (GE) privind inovaţia.

141 afișări
Imaginea articolului Barometru: UE ar trebui să reducă birocraţia la accesarea fondurilor pentru inovaţie

Barometru: UE ar trebui să reducă birocraţia la accesarea fondurilor pentru inovaţie (Imagine: Shutterstock)

Barometrul este un studiu independent realizat în rândul unui număr de 260 de formatori de opinie din Bruxelles, fiind prezentat miercuri la sediul Parlamentul European din Bruxelles, în prezenţa lui Sean Kelly (Irlanda), membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională din cadrul PE.

UE mai are încă de depăşit bariere în privinţa inovaţiei, 64% dintre respondenţi indicând că reducerea birocraţiei în cazul companiilor care încearcă să acceseze fondurile europene pentru inovaţiei ar trebui să fie o prioritate pe care să se concentreze politica UE în acest domeniu din anii următori.

Respondenţii s-au arătat îngrijoraţi şi de problema accesării mecanismelor de finanţare pentru inovaţie, 92% dintre aceştia considerând că suplimentarea finanţării pentru cercetare şi inovaţie în UE este esenţială pentru susţinerea inovaţiei.

Folosirea fondurilor structurale pentru accelerarea adoptării produselor şi serviciilor inovatoare este considerată un aspect important pentru susţinerea inovaţiei în UE de 90% dintre participanţii la studiu. Totodată, 91% dintre cei chestionaţi au apreciat că încurajarea investitorilor privaţi şi a fondurilor private de investiţii care susţin proiecte inovatoare este o prioritate înaltă spre medie pentru politica UE în domeniu, iar 85% consideră că încurajarea stimulentelor fiscale pentru companiile inovatoare ar trebui să fie un aspect important pe care să se bazeze politica europeană.

De asemenea, respondenţii percep cultura europeană ca un element de descurajare a inovaţiei. Ei au formulat sugestii pentru remedierea acestor probleme, în special prin dezvoltarea unui cadru comun pentru comercializarea inovaţiilor (82%); consolidarea protecţiei şi aplicării legislaţiei privind proprietatea intelectuală (76%); o utilizare mai eficientă a fondurilor existente, încurajarea antreprenoriatului şi creativităţii în rândul studenţilor şi promovarea unei cooperări strânse între actorii publici şi privaţi.

Unele state membre, în special Germania, Suedia şi Finlanda, sunt percepute ca fiind mai eficiente în ceea ce priveşte crearea unui cadru care încurajează inovaţia. Toodată, 93% dintre respondenţi – cu 7% mai mult faţă de 2010 – consideră că investiţiile în inovaţii reprezintă una dintre cele mai bune modalităţi de creare de noi locuri de muncă în Europa.

"Trebuie să ne asigurăm că realizăm în Europa un ecosistem al inovaţiilor care să faciliteze inovaţia pe parcursul întregului proces, de la formarea ideii la comercializare. Acest Barometru al inovaţiei identifică în mod clar unele bariere, precum şi modelul inovaţiei, aflat în continuă schimbare. Principala forţă motrice pentru realizarea tuturor acestor obiective este colaborarea.Aş încuraja instituţiile ca atunci când discută următorul buget multi-anual, să protejeze cele 80 de miliarde euro alocate cercetării şi inovaţiei în cadrul programului Orizont 2020", a declarat Sean Kelly cu ocazia prezentării studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici