Băsescu: Am mari semne de întrebare asupra proiectului South Stream

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR, că are mari semne de întrebare asupra proiectului South Stream, apreciind că acesta nu trebuie confundat cu un proiect mare cum este Nabucco, despre care a spus că va fi funcţional, după părerea sa, în 2012 -2014.

1 afișare
Imaginea articolului Băsescu: Am mari semne de întrebare asupra proiectului South Stream

Băsescu spune că are mari semne de întrebare asupra proiectului South Stream

"Gaz de France a fost respins de unul din parteneri. Noi credem că nu este corect", a spus Băsescu.

Potrivit şefului statului, preşedintele Franţei a cerut ca una dintre ţările care colaborează pentru realizarea proiectului Nabucco să sprijine implicarea Gaz de France.

Băsescu a adăugat că implicarea Franţei şi Germaniei în proiect este o garanţie în plus că proiectul se va realiza, acesta fiind motivul pentru care România susţine implicarea acestora.

El a spus că, la apariţia informaţiilor legate de semnarea proiectului South Stream, "toată presa românească, sau presa neavizată, şi vedea România eliminată din marele trasee".

"Eu am mari semne de întrebare asupra acestui proiect, pentru că nu trebuie făcută confuzie între un proiect care implică circa 2.000 de kilometri de conducte subacvatice, şi nu ca în Marea Nordului la 200 de metri adâncime, ci la adâncimi de peste 2.000 de metri....", a spus Băsescu, fără a-şi termina ideea.

Moderatorul l-a întrebat când crede că proiectul Nabucco va fi gata.

"Cred că va fi gata, funcţional, în 2012-2014. Investiţia va începe foarte repede, pentru că, în momentul de faţă, sunt identificate sursele cu care această conductă să fie umplută", a spus Băsescu.

Luni, la finalul întâlnirii cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy, preşedintele Traian Băsescu a declarat că a convenit cu acesta ca firma franceză de stat Gas de France să fie asociată proiectului "Nabucco" şi să primească sprijin din partea României în acest fel.

Grupul francez Gaz de France (GDF) a anunţat, joi, că a fost informat de respingerea candidaturii sale ca al şaselea partener în cadrul consorţiului Nabucco şi că a decis să analizeze alte proiecte, precum cel ruso-italian, South Stream, transmite AFP.

Din consorţiul Nabucco fac parte companiile OMV(Austria), MOL (Turcia), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria) Botas (Turcia) şi RWE(Germania).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici