Băsescu: Aştept până în iulie, apoi pot afirma dacă am intrat în punctul de ieşire din criză sau nu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Franţa, că speră ca băncile să reducă dobânzile la creditele adresate economiei, pe care le consideră "încă foarte ridicate".

14 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Aştept până în iulie, apoi pot afirma dacă am intrat în punctul de ieşire din criză sau nu

Băsescu: Aştept până în iulie, apoi pot afirma dacă am intrat în punctul de ieşire din criză sau nu

"Nu vă luaţi neapărat după presă. Nu stăm deloc precum suntem descrişi, nici chiar de presa română. Nu îndrăznesc să afirm că apar primele semne ale redresării. Sunt singurul politician care refuză să considere că redresarea din luna aprilie poate fi generalizată. Aştept până la sfârşitul lunii iulie şi pe urmă pot să afirm dacă am intrat în punctul de ieşire din criză sau nu", le-a spus Băsescu reprezentanţilor comunităţii românilor din Franţa.

El a adăugat că, deşi nu se declară a fi un optimist, speră ca România să menţină trendul lunii aprilie. Băsescu a mai afirmat că ţara noastră a fost surpinsă de anvergura crizei economice şi de rapiditatea cu care aceasta a afectat economia naţională, dar că au fost luate măsuri preventive.

Traian Băsescu a vorbit despre o scădere a PIB cu peste 2% în primul trimestru al anului 2009 faţă de ultimul trimestru al anului 2008, dar şi despre "semnale foarte bune". "Încrederea investitorilor care cunosc România nu s-a diminuat, dimpotrivă", a spus Băsescu.

Şeful statului a mai afirmat că Guvernul a trecut la un "regim de austeritate, dar nu de batjocorire a salariaţilor", menţionând că nu mai cresc salariile, nu mai cresc pensiile, dar nici nu se micşorează.

"Vrem să nu urmăm exemplul unor ţări membre ale UE care au trecut la asemenea măsuri", a continuat Băsescu.

Şeful statului a mai spus că în România nicio bancă nu este în dificultate şi că toate liniile de credit angajate anul trecut de bănci sunt menţinute.

"Avem un moment relativ dificil. Dobânzile băncilor sunt încă foarte ridicate la creditele pe care le adresează economiei. Sperăm că piaţa le va obliga să revină la dobânzi rezonabile", a mai spus el.

Premierul Emil Boc a susţinut, sâmbătă, la Cluj-Napoca, că Guvernul a reuşit, prin măsurile luate, să limiteze efectele crizei economice şi că "sunt premise că în trimestrele doi şi trei va avea loc o redresare a economiei".

Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Paris, Gabriel Pecheanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici