Băsescu: Celor două agenţii care au scos României investement grade-ul li s-au prăbuşit bănci cu 3A

Şeful statului a criticat, marţi, faptul că Standard & Poor’s şi Fitch "au devenit extrem de exigente cu România" şi nu au acordat ţării noastre "investment grade-ul" în condiţiile în care nu au putut prevesti nimic din situaţia actuală din SUA, iar bănci cu rating "3A" s-au prăbuşit.

14 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Celor două agenţii care au scos României investement grade-ul li s-au prăbuşit bănci cu 3A

Băsescu: Celor două agenţii care au scos României investement grade-ul li s-au prăbuşit bănci cu 3A

Preşedintele Traian Băsescu a participat la o întâlnire cu reprezentanţii Camerelor de Comerţ din România, unde a menţionat că acordul cu FMI nu modifică ratingul de ţară al României.

"După cum aţi văzut, Moody’s a consolidat investment grade-ul pentru România, celelalte două, Fitch şi Standard & Poor’s, şi-au menţinut ratingul sub investment grade. Foarte important este dacă Guvernul va pune în aplicare măsurile la care s-a angajat, în mod deosebit cele de reducere a cheltuielilor bugetare în zona veniturilor şi în zona chletuielilor materiale ale instituţiilor, pentru ca România să revină la investment grade şi pe Standard & Poor’şi pe Fitch. Bine că avem una din agenţii care ne-a menţinut investment grade-ul, a fost cu mâna mai puţin tremurândă pe trăgaci, a rezistat mai bine la stres. Celelalte două, după ce nu prevestiseră nimic din ce se va întâmpla în Statele Unite, au devenit extrem de exigente cu România. Bun, aşa e viaţa. Li s-au prăbuşit bănci care aveau 3A acestor două agenţii care au scos României investement grade-ul, dar aşa-i viaţa", a spus Băsescu.

Pachetul de finanţare externă de 20 de miliarde de euro care va fi obţinut de România de la FMI, UE, Banca Mondială, BERD şi alte organizaţii internaţionale va ajuta economia, aflată în dificultate, să-şi menţină ratingurile actuale de credit, a anunţat, în 25 martie, agenţia de rating Moody's.

"Ratingul României are perspectivă stabilă, iar acordul ajută statul să-şi menţină actualul calificativ", a declarat analistul Moody's Kenneth Orchard, citat de Reuters.

Moody's Investors Service este singura mare agenţie de evaluare financiară care a menţinut România în categoria statelor "investment grade", cu risc redus pentru investitori.

Celelalte două mari instituţii de profil, Standard & Poor's şi Fitch, au retrogradat ratingurile României din categoria investment grade, aducând ca argumente dezechilibrele macroeconomice mari şi lipsa de politici economice care să le amelioreze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici