Băsescu cere sprijinul FMI pentru a "împinge politicienii să facă o reformă profundă"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că FMI a fost de departe mult mai relaxat în a cere Guvenului să facă paşi serioşi, că aşteaptă mai mult sprijin din partea acestui for în a împinge politicienii să facă o reformă adâncă, precizând că el a fost mai rapid decât FMI, ca exigenţă.

21 afișări
Imaginea articolului Băsescu cere sprijinul FMI pentru a "împinge politicienii să facă o reformă profundă"

Băsescu cere sprijinul FMI pentru a "împinge politicienii să facă o reformă profundă" (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Trebuie să recunosc că (...) aţi fost de departe mult mai relaxaţi în a cere Guvernului să facă paşi serioşi, ceea ce, trebuie să recunosc, într-un fel este bine, dar, din alt punct de vedere, aştept mult mai mult sprijin din partea dumneavoastră în a împinge politicienii să facă o reformă profundă", a spus Băsescu în debutul întâlnirii cu delegaţia FMI.

El a adăugat: "Oricum, în timp, am fost mai rapid decât dumneavoastră, ca şi exigenţă".

"Vă mulţumesc pentru efortul pe care l-aţi făcut în această perioadă, în ideea de a pune un diagnostic corect României", a spus Băsescu la începutul întâlnirii de la Cotroceni cu delegaţia FMI.

El a mai mulţumit Fondului Monetar Internaţional pentru abordarea profesionistă privind situaţia României.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a mulţumit, la rândul său, reprezentanţilor României pentru efortul depus în ultimele săptămâni, precizând că "profesionalismul lor a fost foarte apreciat de către Fond”.

El a arătat că Fondul Monetar Internaţional a avut contacte şi a lucrat cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială, pentru a pune la punct această "analiză economică" pe care a realizat-o.

"Foarte rar se întâmplă să fim acuzaţi că suntem relaxaţi, aşa că voi lua acest lucru ca pe un compliment", a spus reprezentantul FMI.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a răspuns: "Este vorba despre o realitate, pentru că, dacă comparaţi discursul meu (din Parlament, n.r.) cu programul dumneavoastră privind reforma, probabil că aţi fost mult mai realişti decât mine".

"Cred că este foarte util pentru dumneavoastră să fiţi ambiţios, ca preşedinte al ţării dumneavoastră", i-a răspuns Jeffrey Franks, felicitându-l pentru "ambiţia sa privind această agendă".

Şeful statului a mai arătat că are "o presimţire bună" că această centură de siguranţă va ajuta România să "plutească" în actuala criză, precizând că "acest lucru este excelent".

Întâlnirea şefului statului cu delegaţia FMI este în curs de desfăşurare la ora transmiterii acestei ştirii.

La întâlnirea de la Cotroceni participă, din partea părţii române, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu şi Adriana Marinescu, director pe relaţii internaţionale a BNR.

Delegaţia FMI, cuprinzând nouă membri, este condusă de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România şi de Juan Jose Fernandez Asolo, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici