Băsescu: Obiectivul în Turkmenistan, sprijin pentru participarea la exploatarea zăcămintelor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că obiectivul vizitei pe care o face în Turkmenistan vizează obţinerea de sprijin pentru intenţia părţii române de a participa la exploatarea zăcămintelor de gaze din această ţară şi de a furniza echipamente de extracţie acestui stat.

26 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Obiectivul în Turkmenistan, sprijin pentru participarea la exploatarea zăcămintelor

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

El a menţionat, la plecarea în vizita în Turkmenistan, că deplasarea se înscrie în politica externă pe care România o desfăşoară, de consolidare a relaţiilor politice şi economice cu ţările din Asia Centrală, dar şi din zona Caspică.

Potrivit şefului statului, vizita se produce într-un moment aniversar în relaţiile româno-turkmene, marţi împlinindu-se 17 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Turkmenistan şi 16 ani de la intrarea în funcţiune a Ambasadei României.

Băsescu a precizat că în Turkmenistan va avea întâlniri cu preşedintele turkmen, cu preşedintele Parlamentului şi cu muftii turkmeni.

"Obiectivele vizitei sunt consolidarea relaţiei politice şi economice bilaterale. De asemeni, sprijin pentru derularea unor proiecte comune româno-turkmene în domeniul petrolier şi în domeniul gazelor naturale. Este vorba, în principal, de intenţia noastră de a putea participa la exploatarea zăcămintelor de gaze din Turkmenistan şi de capacitatea noastră de furniza echipamente de extracţie Turkmenistanului", a spus el.

Şeful statului a menţionat că va semna cu preşedintele turkmen o declaraţie comună care va stabili principalele jaloane de cooperare în perioada următoare, în principal în zona energetică.

Traian Băsescu a spus că fi semnat un protocol cu privire la schimbul instrumentelor de ratificare a convenţiei interguvernamentale de evitare a dublei impuneri şi va fi semnat protocolul primei comisii mixte româno-turkmene, comisie care-şi va desfăşura lucrările simultan cu vizita sa în Turkmenistan.

Preşedintele Traian Băsescu a arătat că ţări ca Turkmenistanul, Kazahstanul şi Azerbaidjanul sunt priorităţi de politică externă pentru România, având în vedere potenţialul acestora de a fi parteneri în politica energetică europeană, dar şi în politica energetică a României.

Din delegaţia română care vizitează Turkmenistanul mai fac parte ministrul economiei, Adriean Videanu, ministrul de externe Cristian Diaconescu, directorul general Transgaz Ioan Rusu şi directorul general Romgaz Mediaş, Marcel Adrian Piteiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici