Băsescu: Preţul la grâu din 2013, bătaie de joc. E nevoie de firme care să găsească pieţe alternative

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în cadrul Conferinţei anuale a agricultorilor, că preţul la grâu de anul trecut a fost "o bătaie de joc" şi i-a sfătuit pe agricultori să pună bazele unor companii care să se ocupe de valorificarea producţiei agricole, în special a cerealelor.

319 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Preţul la grâu din 2013, bătaie de joc. E nevoie de firme care să găsească pieţe alternative

Traian Băsescu (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Şeful statului s-a referit, în intervenţia sa la dezbaterea cu tema "Agricultura românească între subzistenţă şi performanţă", şi la preţul la grâu, care anul trecut a fost, în opinia sa, "o bătaie de joc" şi a criticat lipsa unor firme care să se ocupe de găsirea pieţelor pentru ca producţia agricolă să fie vândută la un preţ bun.

"Dumnezeu să-l ierte, nu mai e Triţă Făniţă, să exporte cereale, dar este nepermis ca o ţară care e în primele patru, cinci ţări din Europa, din punctul de vedere al potenţialului agricol, să nu ai firme româneşti care să se ocupe de găsirea de pieţe alternative şi de a asigura abgricultorilor desfacerea producţiei la un preţ bun", a spus Băsescu.

El a continuat: "De ce trebuie să vând neapărat în Egipt, când pot să vând în Indonezia, dar dacă aici vrea - nu vreau să pronunţ nume de firme - o să mă batjocorească şi o să îl vândă aici sau cel puţin o să îmi spună că îl vinde aici. Deci trebuie să ne diversificăm destinaţiile, şi aici România are oameni capabili să studieze pieţele şi să dea soluţii de diversificarea acestor pieţe, pentru că nu este permis să stăm la mâna unor oameni care nu au niciun interes să servească agricultura românească. Ei se servesc pe ei, îţi dau 65 de bani pe kilogram, vrei, bine, oricum nu ai spaţiu de depozitare, nu ai transport, nu ai maşini agricole, ai doar pământul ăla pe care ţi-l dispreţuieşte ca proprietar".

Traian Băsescu a arătat că este esenţial ca, prin asociaţia agricultorilor, să se pună bazele unor companii care să se ocupe de valorificarea producţiei agricole, în special a cerealelor.

Preşedintele a mai spus că sugestia lui pentru agricultori este să se formeze două-trei societăţi de acest fel, care să fie ale lor.

"Sigur că îi vom obliga şi pe străinii care gestionează achiziţiile şi vânzările de cereale să reducă preţul, dar pentru asta trebuie diversificarea pieţelor. Pentru că, dacă vreau să vând la piaţa cea mai apropiată, iau preţul care este acolo. Ne trebuie ceva mai multă hotărâre în a câştiga", a menţionat Traian Băsescu.

Şeful statului s-a referit şi la taxele pe care trebuie să le plătească pe terenul pe care îl are în comuna Nana. "Guvernul mi-a luat 40 de lei taxă pe pământ, îmi ia taxă pe stâlp. Vroiam să fac şi eu o platformă. Nu mai fac, că îmi ia taxă. Aşa mă ajută pe mine, ca agricultor începător, ce Dumnezeu?", a glumit preşedintele Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici