Băsescu: Progresele înregistrate de proiectul AGRI arată că partenerii nu au pierdut timpul

Preşedinţii României şi Azerbaidjanului, Traian Băsescu şi Ilham Aliyev, au apreciat progresele înregistrate de proiectul AGRI, şeful statului român afirmând că acestea arată că "partenerii nu au pierdut timpul".

78 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Progresele înregistrate de proiectul AGRI arată că partenerii nu au pierdut timpul

Băsescu: Progresele înregistrate de proiectul AGRI arată că partenerii nu au pierdut timpul (Imagine: Andrei Pungovsci/Mediafax Foto)

"Ca de fiecare dată când ne întâlnim, reuşim să progresăm. Şi de această dată, acordurile semnate la nivelul celor două guverne, dar şi foaia de parcurs a parteneriatului strategic înseamnă paşi mari înainte, în colaborarea bilaterală româno-azeră. Este pentru noi de importanţă deosebită cooperarea cu Azerbaidjan. Azerbaidjan este pentru noi puntea către zona caspică, la fel cum România încearcă să fie pentru Azerbaidjan o punte către piaţa UE. Faptul că, de când am început cooperarea, tot ceea ce am stabilit s-a întâmplat arată că există voinţa politică, dar şi premisele pentru ca dezvoltarea relaţiilor noastre să fie extrem de consistentă şi rapidă", a declarat Traian Băsescu, după convorbirile avute cu omologul azer, Ilham Aliyev.

El a mai spus că relaţiile româno-azere excelente la nivel politic încep să se materializeze tot mai mult şi în zona economică.

"Faptul că am reuşit să progresăm atât de rapid în proiectul AGRI, iar astăzi să avem constituită o societate de operare a proiectului şi să şi declanşăm studiul de fezabilitate al proiectului arată că, din septembrie până acum, partenerii nu au pierdut timpul. Ţin să vă mulţumesc pentru susţinerea pe care o daţi proiectului AGRI, simultan cu susţinerea proiectului Nabucco, pe care şi România îl susţine cu toată forţa ca fiind un proiect european important", a continuat Băsescu.

Şeful statului român a catalogat ca îmbucurător faptul că cele două state au reuşit să extindă colaborarea şi în alte zone, dând ca exemplu sectorul IT.

"Dincolo de acordurile pe care astăzi le-am semnat, mi se pare foarte importantă cooperarea în zona echipamentelor militare. Până la sfârşitul trimestrului trei, vom finaliza Acordul româno-azer prin care să se consolideze cooperarea în domeniul tehnicii militare cu Azerbaidjanul", a mai spus preşedintele Băsescu.

La rândul său, şeful statului azer, Ilham Aliyev, a spus că relaţiile dintre Azerbaidjan şi România sunt unele excepţionale, deoarece România face parte din Nabucco şi din proiectul AGRI.

"De fapt, e una din ţările care au iniţiat acest proiect. Pe baza acestei iniţiative noi am început acest proiect AGRI în septembrie anul trecut. Am organizat un summit pe acest subiect - AGRI - şi cred că de atunci s-a ajuns la rezultate concrete, iar acum se lucrează la studiul de fezabilitate pentru acest proiect. Sper că relaţiile dintre Azerbaidjan şi România vor avea rolul de a stimula relaţiile şi dintre Azerbaidjan şi UE. Există deja o cooperare în cadrul Parteneriatului estic, am avut şi o colaborare de success în domeniul energetic, iar în alte domenii suntem parte la nişte acţiuni de colaborare destul de bune, dar şi perspectivele sunt unele foarte bune. Cred că aceste legături sunt unele de mare success, cel puţin în viitor", a declarat Aliyev.

El a susţinut că relaţiile dintre cele două ţări nu ar trebui să fie limitate la domeniul energetic.

"Relaţiile noastre sunt multifaţetate - nu se limitează la o singură sferă şi cred că există o voinţă politică extraodinară de a duce această cooperare la nivel şi mai înalt. Sunt sigur că dezvoltarea legăturilor va avea un impact pozitiv şi asupra cooperării în jurul Mării Negre. Cred că proiectele din transport, energie şi economie sunt pe o cale mai bună şi asta pe măsură ce relaţiile dintre noi devin tot mai importante. Pentru ca aceste lucruri să devină concrete cred că relaţiile noastre sunt esenţiale. Documentele care se referă la cooperarea şi la parteneriatul strategic sunt de o importanţă extraordinară şi cred că pe măsură ce parteneriatul se dezvoltă vom avea rezultate din ce în ce mai bune", a conchis Ilham Aliyev.

În prezenţa celor doi preşedinţi au fost semnate, luni, protocolul de cooperare între MAE român şi MAE azer, acordul de cooperare între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi Ministerul Agriculturii din Republica Azerbaidjan şi acordul de cooperare în domeniul sănătăţii şi al ştiinţelor medicale între ministerele sănătăţii din cele două ţări.

De asemenea, cei doi şefi de stat au semnat Planul comun de acţiuni pentru implementarea parteneriatului strategic dintre România şi Republica Azerbaidjan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici