Băsescu: Revizuirea acordului cu FMI se referă la întârzierea promovării unor legi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că renegocierea acordului cu FMI se referă la întârzierea termenelor de promovare a unor legi, excluzând varianta ca România să ceară mai mulţi bani.

20 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Revizuirea acordului cu FMI se referă la întârzierea promovării unor legi

Băsescu: Revizuirea acordului cu FMI se referă la întârzierea promovării unor legi (Imagine: Mediafax Foto)

"Suntem în situaţia în care trebuie să scoatem legea răspunderii fiscale până la 31 decembrie. Dacă se menţine situaţia politică, este uşor de imaginat că nu o putem scoate până la 31 decembrie. Avem legea pensiilor depusă şi chiar era condiţie până la 31 decembrie. Trebuie să negociem împingerea acestor termene cu trei luni măcar şi să fie aprobate în board-ul din decembrie, ca să putem lua tranşa a treia. Este evident, dacă te uiţi la ce se întâmplă, că nu mai avem cum să facem legea răspunderii fiscale să treacă prin Parlament să fie şi promulgată până la 31 decembrie. Deci trebuie renegociat", a declarat Traian Băsescu.

El a exclus varianta ca România să ceară mai mulţi bani de la FMI.

"Exclus, nu discutăm despre bani, ci despre condiţiile pe care trebuia să le îndeplinim. Eu văd două mari probleme în momentul de faţă. Una o văd la legea răspunderii fiscale, care, este greu de presupus, cu un guvern căzut, dacă mă iau după declaraţiile alianţei de la Grivco, cu un nou guvern care să cadă, când să mai promovezi legea răspunderii fiscale. Trebuie discutat cu Fondul, «fraţilor, ne-am angajat până la 31 decembrie, dar evident condiţiile politice nu ne permit să o trecem. Să mutăm condiţia asta pentru primul trimestru al anului 2010»", a adăugat şeful statului.

Băsescu a explicat că situaţia este similară şi în cazul legii pensiilor.

"Şi-a asumat Guvernul răspunderea, dar n-a mai apucat. Nu ştiu să existe procedură parlamentară. Probabil va fi trimisă înapoi la Guvern", a mai spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că a făcut "eforturi mari" în vederea revizuirii acordului cu FMI, opinând că trebuie operate "anumite modificări" pentru că România nu va putea îndeplini toate obligaţiile asumate până la 31 decembrie.

"Avem o vizită a FMI şi am făcut eforturi mari ca această revizuire a acordului cu Fondul să se facă, în primul rând că trebuie constatat dacă România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate pe primele trei trimestre, pentru a se elibera tranşele de împrumut pentru luna decembrie şi, în acelaşi timp, trebuie făcută revizuirea acordului pentru 2010, pentru că pe 15 decembrie este şedinţa board-ului, în care se pot aproba revizuiri ale acordului. Este clar că trebuie făcute anumite modificări pentru că România nu va putea îndeplini toate obligaţiile asumate până la 31 decembrie", a spus Băsescu.

România nu va renegocia acordul cu FMI, în condiţiile în care şi-a respectat angajamentele internaţionale până la 1 octombrie, a declarat, marţi, premierul în exerciţiu Emil Boc. Întrebat, în timpul vizitei făcute pe şantierul Autostrăzii Transilvania din judeţul Cluj, dacă România va renegocia acest acord cu FMI, Emil Boc a răspuns: "Nu".

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla în România în perioada 28 octombrie-9 noiembrie, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar ar putea fi nevoie şi de o altă delegaţie care să discute cu noul Guvern, a anunţat instituţia.

.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici