Băsescu: Sistemul bancar românesc este solid, dar are nevoie să fie finanţat de băncile-mamă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că sistemul bancar românesc este solid, dar are nevoie să fie finanţat de băncile-mamă, liniile lor de creditare adresate economiei româneşti fiind esenţiale.

17 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Sistemul bancar românesc este solid, dar are nevoie să fie finanţat de băncile-mamă

Băsescu: Sistemul bancar românesc este solid, dar are nevoie să fie finanţat de băncile-mamă (Imagine: Bogdan Maran - Mediafax Foto)

"În discuţiile de astăzi din Consiliu, principala problemă ridicată de noi a fost comportamentul sistemului bancar din România, pe care l-am declarat aşa cum e, unul solid, dar care are în continuare nevoie să fie finanţat de băncile-mamă", a spus Băsescu.

El a precizat că este esenţial pentru evoluţiile economiei ca băncile din România să continue să fie finanţate de băncile-mamă.

"Din acest punct de vedere, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet şi preşedintele Comisiei Europene au asigurat că la următorul ECOFIN se vor adopta măsuri în această direcţie şi punctul de vedere comun la sfârşitul sesiunii informale a fost că băncile subsidiare care îşi desfăşoară activitatea în ţările noi intrate şi au băncile-mamă în zona euro trebuie să fie susţinute în continuare", a mai spus şeful statului.

Preşedintele a reamintit că a ridicat această problemă în ultima vreme şi că o parte din bănci i-au trimis scrisori - ca şi guvernatorului BNR - prin care se notifica că finanţările nu vor fi întrerupte. "Acum câteva săptămâni am ridicat public această problemă şi parte din bănci mi-au transmis scrisori mie şi guvernatorului BNR că nu vor întrerupe finanţarea", a spus preşedintele.

Băsescu a spus că la reuniunea de la Bruxelles participanţii au subliniat nevoia solidarităţii în lupta împotriva efectelor crizei financiare şi că marii furnizori de resurse, în frunte cu Germania, au fost "pozitivi" în susţinerea ţărilor central şi sud-est europene, membre ale UE.

Din punctul de vedere al României s-a subliniat că "instrumentele puse la dispoziţie sunt adecvate", preşedintele adăugând că este esenţial ca guvernul şi instituţiile statului să acceseze sursele de finanţare, acest lucru fiind valabil şi pentru bănci.

Preşedintele a adăugat că la întâlnire s-a vorbit şi despre despre faptul că statele mari contributoare la FMI îşi vor mări contribuţiile la Fond, pentru ca acestea să fie puse la dispoziţia statelor în dificultate.

Băsescu a mai remarcat că că o situaţie comentată nu doar din statele din Est a fost aceea referitoare la abordările regionale ale agenţiilor de rating, care spun prea adesea că ţările est-europene sunt în dificultate "şi Ucraina, şi Belarus, şi Serbia, şi Slovacia", când de fapt statele membre UE au "în mod categoric un alt suport, care vine din solidaritatea pentru a depăşi criza".

Preşedintele a mai spus că, fiind o reuniune informală, aceasta nu s-a finalizat cu concluzii oficiale, dar că a plecat cu sentimentul că solidaritatea statelor membre ale UE funcţionează.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici