Bătălia pentru energia nucleară din UE. O nouă ţară anunţă că închide complet reactorele

Coaliţia de guvernare din Belgia a ajuns la un acord care confirmă că actualele sale centrale nucleare vor fi închise în 2025.

7035 afișări
Imaginea articolului Bătălia pentru energia nucleară din UE. O nouă ţară anunţă că închide complet reactorele

Bătălia pentru energia nucleară din UE. O nouă ţară anunţă că închide complet reactorele

Coaliţia formată din şapte partide s-a luptat săptămâni întregi pe această temă, Verzii fiind hotărâţi să respecte o lege din 2003 care stabileşte o ieşire din domeniul nuclear, în timp ce liberalii francofoni erau în favoarea menţinerii deschise a două reactoare.

Cele două centrale nucleare din Belgia, cu şapte reactoare în total, sunt operate de compania franceză Engie.

După discuţii care au durat toată noaptea, un nucleu de miniştri a ajuns la un compromis prin care ultima centrală nucleară va fi închisă în 2025, au precizat publicaţiile din Belgia.

Cu toate acestea, Belgia va investi 100 de milioane de euro în cercetarea în domeniul energiei nucleare viitoare, cu accent pe reactoare modulare mai mici.

Belgia mai trebuie să stabilească cum să compenseze deficitul de energie, centralele pe gaz fiind o opţiune. O decizie în acest sens ar putea fi luată abia în martie.

Bătălia pentru energia nucleară. Germania vs Franţa

Problema energie nucelare este una ce a împărţit UE în două. Renunţarea la centralele nuclare este susţinută de o tabără condusă de Germania ce numără statele ce nu au reactoare şi statele care doresc să renunţe la ele. A doua este condusă de Franţa, care are energie nucleară ca principală sursă, şi cuprinde un bloc de ţări cu precădere din zona central-estică: Polonia şi România, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria.

Blocul condus de Franţa doreşte ca energia nucleară să fie păstrată şi finaţată din planul verde al blocului comunitar.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici