BCE analizează noi măsuri monetare neconvenţionale pentru susţinerea economiei europene

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat marţi că instituţia analizează noi măsuri neconvenţionale pentru susţinerea economiei zonei euro, pe care le va aplica dacă va fi nevoie.

147 afișări
Imaginea articolului BCE analizează noi măsuri monetare neconvenţionale pentru susţinerea economiei europene

BCE analizează noi măsuri monetare neconvenţionale pentru susţinerea economiei europene (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Vom analiza cu deschidere aceste măsuri, care respectă mandatul nostru. Unele dintre aceste măsuri ar putea avea consecinţe nedorite. Asta nu înseamnă că nu ar trebui folosite, ci că trebuie să fim conştienţi de aceste consecinţe şi să le administrăm corespunzător", a afirmat Draghi într-un discurs la Ierusalim, potrivit Bloomberg.

Draghi a menţin deschisă posibilitatea, în ultimele luni, de a taxa băncile pentru păstrarea banilor la BCE, prin introducerea unei dobânzi negative la depozite. Această dobândă se află la nivelul zero din iulie anul trecut.

Aceasta este una dintre măsurile analizate de BCE, pe lângă acordarea unor noi împrumuturi pe termen lung şi ajustarea garanţiilor necesare băncilor, în condiţiile în care economia zonei euro se află în recesiune.

Euro s-a depreciat cu până la 0,3%, la 1,3326 dolari pe unitate, în urma comentariilor lui Draghi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici