BCE: Programul de relaxare cantitativă dă rezultate. Ţările zonei euro trebuie să aplice reforme

Programul de relaxare cantitativă implementat începând din martie de Banca Centrală Europeană are efectele scontate, dar, pentru obţinerea unei creşteri economice pe termen lung, este necesar ca guvernele statelor din zona euro să aplice reforme structurale.

206 afișări
Imaginea articolului BCE: Programul de relaxare cantitativă dă rezultate. Ţările zonei euro trebuie să aplice reforme

BCE: Programul de relaxare cantitativă dă rezultate. Ţările zonei euro trebuie să aplice reforme (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Membrii Consiliului de conducere al BCE au exprimat satisfacţie în legătură cu rezultatele amplului program privind achiziţia de obligaţiuni, atrăgând atenţia că reformele structurale inadecvate riscă să obstrucţioneze creşterea economică de durată.

"Membrii sunt de acord asupra necesităţii implementării unor politici monetare constante axate pe recentele decizii de politică monetară luate de Consiliul de conducere", se arată în sumarul reuniunii din 14-15 aprilie, prezentat joi.

"În acelaşi timp, trebuie transmis un semnal puternic adresat guvernelor ţărilor din zona euro prin care să fie îndemnate să continue reformele structurale şi să ia măsuri pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri", precizează membrii Consiliului de conducere al BCE, potrivit Bloomberg.

BCE a lansat în martie un program de suplimentare a lichidităţilor cu 1.100 miliarde de euro prin achiziţii de obligaţiuni, în mare parte guvernamentale, până în septembrie 2016. Creşterea economică în zona euro s-a accelerat în aşteptarea programului de relaxare cantitativă, dar ulterior majoritatea indicatorilor au fost mai puţin încurajatori.

"Era prevăzut scenariul actual încă de la începerea aplicării măsurilor" în cadrul programului de stimulare economică, au subliniat membrii Consiliului de administraţie al BCE, reuniţi în aprilie pentru evaluarea primei luni de aplicare a măsurilor.

Programul BCE de relaxare cantitativă prevede cumpărarea de active, inclusiv obligaţiuni guvernamentale, în valoare de 60 de miliarde de euro în fiecare lună, până în septembrie 2016. Instituţia va cheltui astfel 1.100 de miliarde de euro în total în cadrul acestui program, pentru a stimula accelerarea inflaţiei din zona euro spre ţinta BCE de puţin sub 2% şi pentru susţinerea economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici