BCR: Inflaţia poate atinge în 2010 minimul ultimilor 10 ani

Rata anuală a inflaţiei ar putea atinge pe parcursul anului 2010 minimul ultimilor zece ani, respectiv sub 4%, fără majorări puternice de fiscalitate şi depinzând şi de evoluţia cursului de schimb, a declarat, miercuri, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.

23 afișări
Imaginea articolului BCR: Inflaţia poate atinge în 2010 minimul ultimilor 10 ani

BCR: Inflaţia poate atinge în 2010 minimul ultimilor 10 ani (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Ţinta de inflaţie pentru 2009 ar fi fost atinsă dacă majorarea accizelor la tutun ar fi fost temperată. Rata inflaţiei a intrat în intervalul-ţintit în octombrie, există destule şanse ca nivelul acesteia să revină la peste 4,5% la finele anului 2009, cu atât mai mult cu cât producătorii locali de ţigări au anunţat majorări de preţuri în avans în noiembrie şi decembrie în contul anului 2010", a afirmat Anghel.

El a precizat că o creştere anuală de peste 39% estimată la nivelul întregului an 2009 este prea mult, având în vedere ponderea destul de mare a acestei categorii de produse în totalul coşului de consum.

Rata anuală a inflaţiei s-a redus la 4,9% la finele lunii septembrie, pe seama trendului favorabil al preţului produselor alimentare.

"Preţurile produselor din tutun, pe fondul majorării accizelor pentru a doua oară, precum şi tarifele la telefonie şi carburanţi au fost principalii factori de creştere a inflaţiei în perioada iulie-septembrie. În ciuda contracţiei cererii, serviciile şi produsele nealimentare au prezentat o rezistenţă semnificativă la scădere, iar acest lucru a fost determinat, în principal, de rigidităţile pieţei în stabilirea preţurilor", se arată într-un raport al BCR.

"Deşi impactul creşterii accizelor în 2010, care include şi deprecierea cursului de referinţă pentru calculul acestora cu aproximativ 14%, nu trebuie minimalizat, este posibil ca inflaţia medie să rămână pe un trend descendent. În condiţiile în care taxa pe valoarea adaugată nu va fi majorată, şansele intrării în intervalul ţintă a inflaţiei sunt destul de mari", se mai menţionează în raport.

Analiştii BCR atrag atenţia că incertitudinile rămân însă ridicate, existând mulţi factori, atât interni, cât şi externi, care pot influenţa scenariul de bază şi care sunt dificil de estimat.

Totodată, economiştii cred că principalele riscuri asociate scenariului nostru de bază sunt volatilitatea crescută a cursului de schimb, instabilitatea politică şi neîndeplinirea cerinţelor agreate cu FMI, evoluţia mai puţin favorabilă a pieţelor internaţionale, decalajul cronic dintre cerere şi ofertă, în special în agricultură, şi anumite politici de investiţie ale unor companii de utilităţi publice deţinute de investitori străini.

Anghel a atras atenţia că este mult mai important ca inflaţia să ramână în intervalul ţintit o perioadă cât mai lungă decât să atingă ţinta ocazional şi pentru scurt timp.

BCR anticipează că rata inflaţiei se va situa la 4,7% la finele acestui an, la 4,5% în decembrie 2010 şi la 3,9% în 2011.

Banca Naţională a României (BNR) a rectificat, la începutul lunii noiembrie, în urcare estimarea de inflaţie pentru 2009, de la 4,3% la 4,5%, ceea ce ar înseamna că România va respecta ţinta privind creşterea preţurilor de consum stabilite pentru acest an, după ce a ratat obiectivele în 2007 şi 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici