BCR: Moody's a redus ratingurile fără acces la informaţii detaliate privind performanţele băncii

Moody’s alocă ratinguri BCR pe baza informaţiilor publice, fără acces la date detaliate privind performanţa, decizia de reducere a calificativului pentru depozitele pe termen lung ţinând cont mai degrabă de tendinţe economice,de piaţă şi financiare modificate semnificativ între timp, potrivit băncii.

240 afișări
Imaginea articolului BCR: Moody's a redus ratingurile fără acces la informaţii detaliate privind performanţele băncii

BCR: Moody's a redus ratingurile fără acces la informaţii detaliate privind performanţele băncii

Ratingul pentru depozitele pe termen lung al BCR a fost retrogradat miercuri de către Moody’s de la nivelul Ba1 la Ba3, după ce agenţia a revizuit ratingul pentru soliditate financiară BCA (baseline credit assessment) de la b1 la b3. Moody’s a confirmat ratingul de soliditate financiară individuală BFSR la nivelul E+. Acest calificativ şi cel pentru depozitele pe termen lung au perspectivă negativă.

"Moody’s alocă aceste ratinguri în mod nesolicitat (fără cerere din partea băncii), pe baza informaţiilor din domeniul public, fără a avea acces la conducerea băncii şi la informaţii detaliate privind performanţa băncii, progresul actual ori iniţiative anticipative de afaceri. În acelaşi timp, considerăm că acţiunea de rating se bazează mai degrabă pe câteva tendinţe economice, de piaţă şi financiare din perioada deja scursă, din care mai multe, dacă nu majoritatea s-au inversat în mod semnificativ sau sunt în proces de îmbunătăţire în prezent", a precizat banca.

BCR menţionează că schimbarea de rating nu are nicio influenţă asupra depozitelor clienţilor şi că dispune de o bază de capital şi lichiditate puternice, mult superioare minimelor reglementate. Astfel, rata capitalului de tip 1+2, conform IFRS, era de 18,6% în decembrie 2012, iar rata de solvabilitate era la sfârşitul lunii martie 2013 de 13% (conform standardelor locale, doar pentru bancă).

Moody’s a explicat miercuri că reducerea ratingului BCA al BCR a fost determinată de înrăutăţirea în continuare a calităţii activelor, de aşteptările Moody’s ca banca să aibă dificultăţi pe termen mediu pentru revenirea la profitabilitate sustenabilă şi din cauza expunerii la o valoare incertă a garanţiilor.

Moody’s consideră că BCR rămâne expusă la posibilitatea unui necesar suplimentar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, precum şi la un necesar de capital suplimentar, dacă înrăutăţirea calităţii activelor va continua într-un ritm similar.

Agenţia anticipează înrăutăţirea calităţii activelor BCR, dar într-un ritm mai lent decât anul trecut. Moody’s a menţionat efectul negativ al creşterii economice lente a României, precum şi al unei posibile deprecieri a leului faţă de euro.

Perspectiva ratingurilor BCR este negativă şi reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calităţii activelor, profitabilităţii şi capitalului, dacă vor fi sustenabile, să poată conduce la retrogradarea ratingului BSRF la nivelul E, ceea ce ar duce la reducerea ratingurilor pentru depozite.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici