BEI şi BERD vor acorda finanţări de trei miliarde de euro proiectului Nabucco

Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vor contribui cu două miliarde de euro, respectiv un miliard de euro, la finanţarea Nabucco, a declarat delegatul special al statului ungar pentru implementarea proiectului, Mihaly Bayer, citat de MTI.

26 afișări
Imaginea articolului BEI şi BERD vor acorda finanţări de trei miliarde de euro proiectului Nabucco

BEI şi BERD vor acorda finanţări de trei miliarde de euro proiectului Nabucco (Imagine: Mediafax Foto)

Proiectul nu întâmpină probleme de finanţare, întrucât mai multe bănci comerciale sunt interesate să participe la dezvoltarea gazoductului, a adăugat Bayer în timpul unui discurs în Parlamentul de la Budapesta. Membrii consorţiului Nabucco trebuie să obţină fonduri de 2,5 miliarde de euro pentru ca proiectul să devină eligibil pentru finanţare de la Uniunea Europeană.

Totodată, oficialul a precizat că s-au încheiat consultările la nivel de experţi necesare acordului interguvernamental pentru proiect, rămânând de finalizat doar documentele finale. Acordul interguvernamental pentru dezvoltarea Nabucco urmează să fie semnat în iulie de reprezentanţii statelor implicate.

Gazoductul Nabucco, la care participă Transgaz, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania), are ca scop aprovizionarea Europei cu gaze naturale din zona Mării Caspice. Conducta va tranzita Azerbaidjan, Georgia, Turcia, România, Ungaria şi Austria, ocolind Rusia şi Ucraina. Începerea construcţiilor a fost programată pentru 2010, iar inaugurarea a fost stabilită pentru 2014. Furnizorii potenţiali sunt Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan şi Irak.

Proiectul concurent South Stream este dezvoltat de Gazprom şi grupul italian ENI şi are ca obiectiv livrarea de gaze naturale ruseşti către Europa, ocolind Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici