Berceanu vrea finalizarea tronsolului Cluj-Borş până în 2012

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat marţi, înainte de întâlnirea cu reprezentanţii companiei Bechtel, că vrea ca tronsonul Cluj-Borş al Autostrăzii Transilvania să fie finalizat până în 2012.

15 afișări
Imaginea articolului Berceanu vrea finalizarea tronsolului Cluj-Borş până în 2012

Berceanu vrea finalizarea tronsolului Cluj-Borş până în 2012

"Vrem să ştim că până în 2012 vom avea în mod sigur porţiunea de aici, de la Cluj până la graniţă, la Borş, gata", a declarat Berceanu, la Gilău.

Ministrul Transporturilor urmează să discute marţi cu reprezentanţii Bechtel obligaţiile reciproce dintre statul român şi compania americană cu privire la construcţia Autostrăzii Transilvania şi va verifica stadiul lucrărilor la acest proiect.

Berceanu a spus că doreşte să afle cum se explică faptul că pentru suma de 624 milioane de euro, plătită de statul român până în prezent în cadrul acestui proiect, nu există încă niciun "produs utilizabil".

El a mai afirmat că vrea să ştie câţi kilometri de autostradă vor putea fi utilizaţi în acest an şi câţi vor fi gata până în 2012.

Berceanu a mai spus că vrea să afle când va fi finalizată o primă porţiune din autostradă, care ar fi această porţiune, care sunt lucrurile pe care statul trebuie să le facă şi ce va primi în schimb.

Ministrul a adăugat că statul român va înregistra pierderi foarte mari din cauza cursului de schimb, plăţile către Bechtel fiind făcute în euro.

Totodată, Berceanu a precizat că statul român are o datorie de 77 milioane de euro către compania americană, datând de anul trecut, suma solicitată de Bechtel fiind de 137 milioane euro.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Până la jumătatea lunii august a anului trecut, compania a finalizat o porţiune de cinci kilometri de autostradă dintr-un sector cu o lungime de 25 kilometri, care face legătura între Gilău şi Câmpia Turzii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici