BERD a revizuit prognoza de creştere economică a României pe 2011 la 1,8%, de la 1,1% în ianuarie

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 1,8%, de la 1,1% în ianuarie, apreciind că măsurile de austeritate vor ţine deficitul bugetar sub control, dar economia va avansa modest.

350 afișări
Imaginea articolului BERD a revizuit prognoza de creştere economică a României pe 2011 la 1,8%, de la 1,1% în ianuarie

BERD a revizuit prognoza de creştere economică a României pe 2011 la 1,8%, de la 1,1% în ianuarie (Imagine: Shutterstock)

La nivelul Europei de Sud-Est, instituţia financiară anticipează o creştere economică de 2,2% în acest an, estimare mai ridicată faţă de cea de 1,9% înaintată în luna ianuarie.

Ţările sud-est europene incluse în studiu sunt România, Bulgaria, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.

În Europa Centrală şi de Est, BERD estimează o creştere economică de 4,6% pentru 2011, datorată în principal Turciei (6%), Rusiei (4,6%) şi Europei Centrale (3,5%).

Banca avertizează însă că riscurile pentru revenirea economică din regiune sunt reprezentate de criza din zona euro şi creşterea puternică a preţurilor mărfurilor.

Creşterea va fi susţinută în majoritatea statelor de îmbunătăţirea cererii interne, iar Rusia şi Kazahstanul vor avea de câştigat de pe urma preţurilor mai ridicate la petrol şi gaze.

"Cererea internă mai degrabă decât exporturile propulsează acum revenirea, în pofida unor excepţii notabile, precum Bulgaria, Croaţia sau Ungaria. Consumul privat este un motor de creştere în unele dintre ţările cu performanţe economice solide, ca Turcia şi Polonia", potrivit raportului Regional Economic Prospects publicat vineri de BERD.

Înfiinţată la sfârşitul Războiului Rece pentru a ajuta statele foste comuniste să facă tranziţia la economia de piaţă, BERD finanţează proiecte în 29 de ţări. Banca ar putea prezenta, la reuniunea anuală care are loc vineri şi sâmbătă la Astana, planuri de extindere a zonei de finanţare către Africa de Nord, unde o serie de revolte sociale au răsturnat regimurile autocrate din unele state, transmite Reuters.

Un alt risc pentru perspectivele economice ale Europei Centrale şi de Est este o posibilă limitare a lichidităţii de pe pieţele emergente după înăsprirea politicii monetare a Băncii Centrale Europene şi eliminarea treptată a măsurilor ultra-relaxate ale Federal Reserve.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) estimează pentru acest an o creştere economică de 1,5% în România.

Pentru 2012, BERD anticipează că Produsul Intern Brut al României va creşte cu 3,8%, estimare apropiată de cele înaintate de FMI şi CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici