BERD: Băncile austriece au capitalul necesar acoperirii creditelor nerentabile din Europa emergentă

Băncile austriece au, probabil, suficient capital pentru a face faţă pierderile rezultate din creşterea creditelor nerentabile din statele emergente europene, a declarat preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow.

31 afișări
Imaginea articolului BERD: Băncile austriece au capitalul necesar acoperirii creditelor nerentabile din Europa emergentă

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu siguranţă, mai multe credite vor deveni nerentabile în Europa de Est, însă valoarea acestora nu poate fi estimată. Însă, dacă situaţia va continua să se dezvolte ca în prezent, băncile austriece vor avea, probabil, suficientă putere financiară pentru a amortiza eventualele pierderi", a afirmat Mirow.

Băncile austriece, printre care Raiffeisen International, Erste Group Bank şi Bank Austria, din grupul UniCredit, au împrumuturi de 213 miliarde de dolari acordate clienţilor din Europa emergentă, una din regiunile grav afectate de criza economică globală. Faptul că sectorul bancar din zonă este controlat, în mare parte, de companii străine a provocat îngrijorări la începutul acestui an, când analiştii au atras atenţia că aceste bănci s-ar putea retrage din regiune, aşa cum au făcut în Asia şi Argentina, în timpul unor crize financiare.

Mirow consideră că băncile străine s-au dovedit un factor de stabilizare a sectorului bancar est-european, în principal deoarece instituţiilor de credit din vestul Europei li s-a permis să folosească ajutoarele financiare primite de la guvernele statelor de origine pentru a amortiza pierderile din operaţiunile din străinătate.

Revenirea economică din Vest va fi principalul factor de susţinere pentru statele din Europa de Est, încurajând creşterea exporturilor. La rândul lor, băncile străine vor avea de câştigat în urma dezvoltării economiilor emergente, putându-şi extinde operaţiunile în regiune.

Şeful BERD a avertizat că, deşi ce a fost mai rău din punct de vedere economic pentru Europa de Est probabil a trecut, revenirea regiunii va fi lentă, iar companiile vor avea probleme în a obţine finanţare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici