BERD, BEI şi o filială a BM elaborează un plan de susţinere a băncilor din Europa de Est

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi International Finance Corporation (IFC), filială a Băncii Mondiale, elaborează un program pentru susţinerea sistemului financiar din Europa de Est.

12 afișări
Imaginea articolului BERD, BEI şi o filială a BM elaborează un plan de susţinere a băncilor din Europa de Est

BERD, BEI şi o filială a BM elaborează un plan de susţinere a băncilor din Europa de Est

Programul de susţinere a băncilor est-europene ar putea avea în vedere între cinci şi zece state, respectiv România, Ucraina, Ungaria, Croaţia, Serbia, ţările baltice şi, eventual, Rusia.

Grupul de instituţii financiare internaţionale este condus de BERD.

Cele trei organisme vor publica în curând o declaraţie legată de programul de susţinere a sistemului financiar din Europa de Est, lovit din plin de criza financiară internaţională, a declarat pentru agenţia austriacă APA directorul departamentului de cercetări al BERD, Jeromin Zettelmeyer.

Declaraţiile urmează unei întâlniri a reprezentanţilor instituţiilor financiare care a avut loc în ianuarie, la Viena.

"Credem că problema este serioasă, dar controlabilă. Avem câteva luni pentru a interveni, doar câteva săptămâni în unele state, în condiţiile în care există ţări precum Ucraina, aflate în pragul colapsului", a precizat Zettelmeyer.

Un prim pas constă în recapitalizarea instituţiilor de credit mamă, condiţionată de susţinerea ulterioară a filialelor din Europa de Est aflate în dificultate, sub controlul băncilor centrale locale. Companiile-mamă sunt, în principal, din Austria, Germania, Franţa, Italia şi Belgia. În plus, statele din Europa de Est, dacă deţin mijloacele necesare, vor trebui să aducă propria contribuţie la susţinerea sistemelor bancare, a precizat Zettelmeyer.

Băncile locale independente ar putea, cu ajutorul băncilor centrale, să apeleze la instituţiile financiare internaţionale.

Oficialul BERD a salutat eforturile Austriei referitoare la iniţierea unei acţiuni coordonate pentru a ajuta Europa de Est. El consideră că suma vehiculată de presa austriacă, de 150 miliarde euro, pentru susţienrea regiunii, este una conformă cu realitatea.

Miercuri, premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a avansat ideea infiinţării unui fond european de 100 miliarde euro pentru Europa de Est.

Până în prezent, Comisia Europeană (CE) şi mai mulţi membrii ai Uniunii Europene, în special Cehia, care deţine preşedinţia UE, s-au arătat rezervaţi în raport cu iniţiativa Austriei.

Citeşte şi:

Criza economică şi financiară din Europa de Est poate afecta ratingurile băncilor din Vest

România ar putea duce Austria în faliment, potrivit unei publicaţii austriece

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici