BERD: Europa de Est trebuie să se pregătească mai bine pentru a rezista la şocuri

Europa de Est şi ţările emergente din regiune, expuse la turbulenţele economice din Rusia, Ucraina şi Grecia, trebuie să se pregătească mai bine pentru a rezista la şocuri, potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite Bloomberg.

336 afișări
Imaginea articolului BERD: Europa de Est trebuie să se pregătească mai bine pentru a rezista la şocuri

BERD: Europa de Est trebuie să se pregătească mai bine pentru a rezista la şocuri (Imagine: Shutterstock)

Acţionarii BERD se reunesc joi şi vineri la Tbilisi, în Georgia, pentru a discuta despre creşterea rezistenţei regiunii la crize, a declarat preşedintele instituţiei financiare, Suma Chakrabarti.

BERD, care investeşte peste 8 miliarde de euro pe an în 36 de ţări, din Maroc până în Mongolia, urmează să îşi revizuiască estimările economice.

"Datele arată că revenirea la creştere a regiunii, în ansamblul ei, rămâne slabă. Multe ţări din regiunea unde BERD este prezentă suferă încă de moştenirea lăsată de criza financiară şi, mai recent, din cauza impactului tensiunilor geopolitice", a spus Chakrabarti înainte de începerea întâlnirii de la Tbilisi.

Evoluţia economică a statelor membre ale BERD este diferită. În timp ce Europa Centrală se bucură de o revenire a consumului, datoriile neperformante se menţin, iar Rusia şi Ucraina sunt afectate de recesiuni care riscă să afecteze şi alte state din regiune.

BERD anticipa în ianuarie că PIB-ul regiunii unde investeşte va scădea cu 0,3% în 2015, din cauza unei contracţii economice de 4,8% în Rusia.

Rubla rusească şi-a revenit în acest an, înregistrând cea mai bună evoluţie în rândul a 173 de monede analizate de Bloomberg, cu un avans de 24% faţă de dolar, susţinută de redresarea cotaţiilor petrolului. Cele mai slabe evoluţii sunt ale monedelor din Georgia, Belarus, Ucraina şi Azerbaidjan.

Membrii BERD sunt afectaţi şi de riscul ieşirii Greciei din zona euro, chiar dacă economia uniunii monetere îşi revine, a arătat Chakrabarti, adăugând că impactul asupra ţărilor vecine statului elen este imposibil de măsurat.

Consecinţele financiare sunt neclare şi pentru Grecia, care urmează să primească fonduri de la BERD, după ce instituţia a început deja să finanţeze Cipru în 2014.

BERD a investit anul trecut 8,9 miliarde de euro în statele membre, în creştere de la 8,5 miliarde de euro în 2013. Cel mai mare beneficiar a fost Turcia, care a primit 4 miliarde de dolari. Ucraina a fost pe locul al doilea, cu peste 1 miliard de dolari.

Banca a blocat iniţierea unor noi proiecte în Rusia, care în mod tradiţional era cel mai mare beneficiar al finanţărilor BERD, în urma sancţiunilor occidentale legate de conflictul din Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici