BERD vede o creştere economică de 1%, în 2010, în România

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit prognoza de creştere economică a României pentru anul viitor, la 1%, de la estimarea de 0,4% înaintată în luna mai, după modificarea perspectivei privind anul în curs de la -4% la -8%.

23 afișări
Imaginea articolului BERD vede o creştere economică de 1%, în 2010, în România

BERD vede o creştere economică de 1%, în 2010, în România (Imagine: Mediafax Foto)

"După ani de creştere susţinută, România se confruntă cu o încetinire economică semnificativă cauzată de declinul exporturilor, reducerea activităţilor din sectorul construcţiilor şi micşorarea nivelului de finanţare. Cu toate acestea, instituţiile financiare internaţionale au acţionat pentru a ajuta la atenuarea impactului crizei, iar perspectiva României pe termen mediu rămâne favorabilă, cu un potenţial bun în ceea ce priveşte reluarea creşterii odată ce condiţiile globale o vor permite", a declarat economistul BERD Peter Sanfey într-un comunicat transmis joi de instituţie.

Pentru Europa Centrală şi de Est, BERD estimează o scădere economică medie de 6,3% pentru acest an, urmată de o creştere de 2,5% în 2010.

Totuşi, economiştii instituţiei consideră că orice posibilă revenire a economiei la nivel regional anul viitor va fi "fragilă şi neconsistentă", prognoza de creştere economică "mascând" diferenţele semnificative dintre statele emergente din zonă.

"Este, de asemenea, evident că impactul social al crizei economice globale va fi resimţit cu precădere anul viitor, când numărul falimentelor companiilor şi rata şomajului vor continua să crească. Se estimează ca în regiunea BERD, creşterea pe termen mediu se va situa sub tendinţa din ultimul deceniu", a arătat economistul şef al BERD, Erik Berglof.

Deşi creşterea regională de 2,5% previzionată pentru anul viitor este mai optimistă decât prognoza de 1,5% înaintată în luna mai, cifra reflectă mai degrabă revenirea dintr-o încetinire mai puternică decât se anticipase la începutul acestui an, şi nu semnele unei consolidări economice, se arată în comunicat.

Printre factorii care vor influenţa semnificativ creşterea economică de anul viitor se numără ritmul lent de creştere a exporturilor, în special către zona euro, dar şi înăsprirea condiţiilor de creditare, deoarece băncile vor continua, treptat, să-şi reducă investiţiile în regiune, consideră BERD. Finanţarea persoanelor fizice şi firmelor mici va rămâne limitată, ca urmare a creşterii numărului creditelor neperformante, anticipează instituţia financiară.

"Economiile care se vor confrunta în continuare cu probleme în sectorul bancar şi cu obstacole în privinţa recâştigării încrederii populaţiei ar putea înregistra o scădere anul viitor, sau o creştere nesemnificativă", anticipează BERD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici