Bernanke nu a anunţat noi măsuri de stimulare. Fed va analiza toate opţiunile în septembrie

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, nu a prezent, vineri, noi măsuri de susţinere a economiei, aşa cum sperau analiştii, dar a anunţat că instituţia este gată să intervină la nevoie şi va analiza în septembrie opţiuni suplimentare de stimulare monetară.

212 afișări
Imaginea articolului Bernanke nu a anunţat noi măsuri de stimulare. Fed va analiza toate opţiunile în septembrie

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este clar că redresarea din criză a fost cu mult sub ritmul aşteptat", susţine Bernanke în discursul pregătit pentru reuniunea anuală a Fed.

El a spus că membrii conducerii Fed se vor reuni în septembrie timp de două zile, în loc de una, aşa cum era programat, pentru a analiza toate opţiunile pentru măsuri suplimentare de stimulare monetară, pe lângă alte subiecte.

Preşedintele Fed a arătat că reducerea numărului record al persoanelor aflate în şomaj timp de minim şase luni va contribui la consolidarea creşterii economiei americane.

În opinia sa, politicile care promovează o redresare mai solidă pe termen lung ar putea servi şi obiectivelor pe termen lung.

Bernanke a spus că banca centrală şi-a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei americane şi a subliniat că strategia Fed se concentrează în continuare pe stimularea redresării.

El nu a oferit însă noi detalii privind măsurile pe care le-ar putea lua Rezerva Federală.

Discursul lui Bernanke a dezamăgit pe unii jucători pe piaţa de capital, care sperau ca preşedintele Fed să prezinte informaţii clare privind relaxarea politicii monetare.

Dolarul s-a apreciat, iar declinul acţiunilor s-a accentuat după comentariile sale.

"Fundamentele de creştere ale economiei SUA nu au fost afectate permanent de şocurile din ultimii patru ani. Refacerea va dura şi ar mai putea apărea întârzieri. Totuşi, procesul de vindecare nu va lăsa cicatrici permanente", a spus Bernanke.

El a subliniat că rolul principal în asigurarea unei baze solide pentru creştere economică pe termen lung revine Casei Albe şi Congresului.

"Stresul financiar a fost şi continuă să fie o frână majoră a redresării atât în SUA, cât şi în străinătate. Este greu de judecat cât din aceste evoluţii au afectat activităţile economice, dar fără îndoială au influenţat negativ încrederea populaţiei şi a oamenilor de afaceri şi reprezintă în continuare riscuri pentru dezvoltare", a arătat şeful Fed.

.La începutul acestei luni, Fed a anunţat că va menţine dobânda de referinţă aproape de nivelul zero pentru cel puţin doi ani şi analizează alte măsuri pentru stimularea economiei.

Unii investitori au sperat ca banca centrală, care a cumpărat deja obligaţiuni ale Trezoreriei de 2.300 miliarde de dolari, să lanseze o nouă rundă de achiziţii de active.

Bernanke a reiterat totodată că banca este pregătită să analizeze toate opţiunile şi este pregătită să acţioneze dacă va fi nevoie.

"Politicile monetare trebuie să răspundă schimbărilor din economie, în special la perspectiva creşterii şi inflaţiei", a spus şeful Fed.

El a repetat opinia că scăderea preţurilor mărfurilor ar trebui să aducă inflaţia în linie cu ţinta Fed de 2%.

O serie de date economice negative au determinat analiştii să afirme că există o probabilitate de 50% ca economia SUA să intre din nou în recesiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici