Blejnar: Un control major al averilor mari va avea loc în a doua parte a anului viitor

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, marţi, că un control major al averilor mari va avea loc în a doua jumătate a anului viitor, dar nu exclude ca şi în acest an să existe verificări.

26 afișări
Imaginea articolului Blejnar: Un control major al averilor mari va avea loc în a doua parte a anului viitor

Blejnar: Un control major al averilor mari va avea loc în a doua parte a anului viitor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Eu cred că un control major al averilor mari, care se va baza pe declaraţiile depuse de contribuabili, probabil va fi funcţional undeva în a doua parte a anului 2012. Însă nu înseamnă că în cursul anului 2011 noi nu putem efectua aceste verificări", a spus Blejnar.

El a dat ca exemplu un contribuabil care în 2010 nu figura cu venituri în declaraţii, iar în martie 2011 a început construcţia unei clădiri pe care o va termina în septembrie.

"Suntem îndreptăţiţi ca în cursul anului 2011 să mergem la acel contribuabil, şi aplicând metodele de control indirect să ne dovedească provenienţa şi sursa acelor venituri din care a construit imobilul", a spus preşedintele ANAF.

El a precizat că dacă acea construcţie este realizată dintr-un venit a cărui sursă nu poate fi dovedită, atunci se va aplica un impozit de 16% asupra valorii construcţiei.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Lazăr a declarat recent pentru MEDIAFAX că primele verificări ale persoanelor cu venituri mari vor avea loc anul viitor, întrucât pentru analiză sunt necesare declaraţiile de venit pe anul 2011

Oficialul Ministerului Finanţelor a reiterat că normele de aplicare a legislaţiei privind verificarea persoanelor cu venituri mari vor fi finalizate până la sfârşitul lunii februarie.

Guvernul va asigura până la finele lunii martie necesarul de personal pentru departamentul din ANAF care va verifica persoanele cu venituri mari, structura urmând să devină operaţională până în august, reiese din scrisoarea de intenţie convenită cu FMI.

Executivul a decis, la finele anului trecut, că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Mai mulţi consultanţi fiscali apreciază că impozitarea persoanelor cu venituri mari reprezintă o amnistie fiscală indirectă, fiind o metodă de a atrage bani la buget prin impunerea la plată a unui impozit pe anumite sume ce reprezintă venituri nedeclarate din trecut şi care nu pot fi dovedite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici