BM: Criza financiară mondială va adânci sărăcia în Europa de Est şi Asia Centrală

Criza financiară mondială ar putea aduce în sărăcie 11 milioane de persoane şi alte 23 de milioane aproape de acest prag din Europa de Est şi Asia Centrală, în 2010, se arată într-un raport al Băncii Mondiale (BM).

66 afișări
Imaginea articolului BM: Criza financiară mondială va adânci sărăcia în Europa de Est şi Asia Centrală

BM: Criza financiară mondială va adânci sărăcia în Europa de Est şi Asia Centrală (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

Studiul arată impactul avut asupra populaţiei de criza de pe piaţa creditelor, majorarea preţurilor şi agravarea şomajului.

Peste două treimi dintre săracii din regiunea Europa de Est şi Asia Centrală trăiesc în statele cu venituri medii, precum Kazahstan, Polonia, România, Rusia şi Turcia, potrivit BM.

"Criza financiară afectează creşterea veniturilor şi îmbunătăţirea standardelor de viaţă", a declarat Luca Barbone, director la Banca Mondială pentru Reducerea Sărăciei şi Management Economic, în Europa şi Asia Centrală.

Regiunea analizată a fost cel mai grav afectată de problemele de pe piaţa financiară, în condiţiile în care accesul facil la credite, în perioada de prosperitate, a ajutat familiile, dar le-a expus totodată la posibilele şocuri.

În timpul crizelor economice precedente, oamenii se puteau baza pe o a doua slujbă sau puteau merge la muncă în străinătate, dar natura globală a recesiunii actuale a făcut practic imposibile astfel de soluţii.

Potrivit Băncii Mondiale, statele cu venituri medii au consemnat cea mai gravă contracţie economică şi vor avea şi cea mai amplă creştere a sărăciei.

Testele de stres efectuate de BM au demonstrat că majorarea dobânzilor, deprecierea valutelor şi reducerea veniturilor ar putea spori numărul familiilor care nu mai pot să îşi plătească datoriile, se arată în raport.

Spre exemplu, până la 20% din familiile cu credite ipotecare şi alte împrumuturi din Lituania, Estonia şi Ungaria riscă să intre în incapacitate de plată.

Preţurile alimentelor şi carburanţilor au scăzut faţă de nivelurile record atinse în 2008, dar nu au revenit la nivelul anterior anului 2007. Devalorizarea monedelor, în unele ţări, a dus la o nouă rundă de creşteri ale preţurilor, se mai arată în raport.

În cazul persoanelor sărace, 80% din venituri sunt cheltuite pentru alimente.

În ţări precum Belarus, Moldova şi Ucraina, preţul electricităţii ar putea fi majorat, în condiţiile în care guvernele ajustează tarifele energiei pentru recuperarea costurilor, iar acest fapt sporeşte presiunile asupra veniturilor săracilor.

Pentru a atenua astfel de presiuni, guvernele trebuie să consolideze programele sociale, potrivit BM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici