BM: Programele de stimulare ar trebui să continue

Guvernele ar trebui să deruleze în continuare programe de stimulare a economiei în valoare de sute de miliarde de dolari, pentru a "reaprinde" creşterea economică, în pofida semnelor care indică depăşirea "pragului de jos", consideră economistul şef al BM, Justin Lin.

20 afișări
Imaginea articolului BM: Programele de stimulare ar trebui să continue

BM: Programele de stimulare ar trebui să continue (Montaj foto)

Oficialul Băncii Mondiale (BM) a declarat, într-un interviu acordat Reuters, că este îngrijorat cu privire la majorarea costurilor de creditare în urma emisiunilor din ce în ce mai mari şi mai dese de instrumente de finanţare din partea guvernelor, precum şi de condiţiile nefavorabile de finanţare pentru statele emergente din Europa şi Asia Centrală.

"Dacă din punct de vedere financiar avem o recuperare, iar semnele de îmbunătăţire se manifestă şi în economia reală, atunci putem fi siguri că vom avea o redresare susţinută. Este foarte important ca programele de stimulare să fie lăsate să continue, până când rata de utilizare a capacităţii de producţie revine la niveluri normale. Altfel, există întotdeauna riscul de creştere a şomajului şi frânare a creşterii economice", a arătat Lin.

BM a avertizat luni, în raportul Global Development Finance pentru anul 2009, că perspectivele economiei globale sunt "neobişnuit de incerte", iar instituţia şi-a redus prognozele de creştere pentru cele mai mari economii ale lumii, inclusiv zona euro, Statele Unite, Japonia şi Rusia.

Deoarece creşterea economică mondială va reveni la potenţialul maxim abia în 2011, dezechilbrul dintre producţia reală şi cea potenţială, şomaj şi presiuni dezinflaţioniste va continua să se adâncească, se arată în raport.

Raportul BM semnalează aspectele pesimiste în ceea ce priveşte redresarea economiei globale în urma crizei, după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a arătat, într-un raport prezentat săptămâna trecută, că declinul producţiei mondiale a devenit moderat şi a anunţat că şi-ar putea majora prognoza de creştere economică mondială pentru 2010.

Lin consideră că volumul din ce în ce mai ridicat de emisiuni de instrumente de îndatorare din partea guvernului Statelor Unite, precum şi din partea altor ţări, va conduce inevitabil la majorarea costurilor de îndatorare, factor care ar împiedica redresarea economiei mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici