BM recomandă: Îngheţarea salariilor, a angajărilor şi eliminarea sporurilor

Banca Mondială a recomandat autorităţilor române ca, pe termen scurt, să limiteze creşterea salariilor la inflaţie, să îngheţe angajările şi să înceapă un plan multianual de eliminare a sporurilor, arătând că lipsa unei strategii salariale coerente a permis sindicatelor să aibă solicitări excesive.

19 afișări
Imaginea articolului BM recomandă: Îngheţarea salariilor, a angajărilor şi eliminarea sporurilor

BM recomandă: Îngheţarea salariilor, a angajărilor şi eliminarea sporurilor (Imagine: Mediafax Foto)

Într-un raport realizat pentru autorităţile române, Banca Mondială arată că absenţa unei strategii coerente în domeniul salarizării din sectorul public a permis sindicatelor să aibă solicitări excesive, să existe compensaţii inechitabile şi a determinat apariţia unor distorsiuni pe piaţa muncii.

"Costurile cu personalul consumă o componentă importantă şi aflată în creştere din bugetul României. Cheltuielile agregate cu personalul au crescut cu 73% din 2005 până în 2007, în timp ce PIB a avansat cu doar 40% în aceeaşi perioadă. Majorarea cheltuielilor a fost determinată parţial de creşterea numărului de posturi, în special în cadrul autorităţilor locale şi în aşa numitele sectoare speciale (poliţie, jandarmerie, pompieri), însă cea mai mare pondere în avans au avut-o majorările salariale importante", se arată în raport, obţinut de MEDIAFAX.

Experţii instituţiei notează că sporurile au o pondere disproporţionată în valoarea finală a sumelor primite de angajaţii din sectorul public, peste nivelul din UE, şi afectează transparenţa. De asemenea, remunerarea experienţei nu este corelată cu performanţa, iar compensaţiile nu au la bază comparaţii cu sectorul privat.

Ca măsuri pe termen scurt, Banca Mondială recomandă limitarea creşterii salariilor cu nivelul inflaţiei, îngheţarea angajărilor şi înființarea unui birou care să coordoneze reforma administraţiei publice, şi în special a celei care vizează sistemul de compensaţii.

Instituţia recomandă, ca măsuri pe termen mediu, stabilirea unor limite ale costurilor angajaţilor publici, dezvoltarea unui plan multianual pentru eliminarea sporurilor şi creşterea salariului de bază ca pondere în compensaţia totală, implementarea unui sistem de gradare şi a unor expertize care să evalueze remuneraţiile primite de diverse categorii de angajaţi.

Citeşte şi:

BM: România ar putea intra într-o spirală de contracţie economică

BM: Sistemul de pensii, vulnerabil la presiunile politice

BM: Taxa pe viciu poate fi majorată în continuare

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici