BNR a revizuit în plus prognoza de inflaţie cu 0,3 puncte, la 1,4% în 2016. Va atinge 3,4%, în 2017

Banca centrală a revizuit în plus prognoza privind rata anuală a inflaţie cu 0,3 puncte procentuale faţă de estimarea din noiembrie 2015, la 1,4% pentru acest an, urmând să ajungă la 3,4% în 2017, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

1016 afișări
Imaginea articolului BNR a revizuit în plus prognoza de inflaţie cu 0,3 puncte, la 1,4% în 2016. Va atinge 3,4%, în 2017

BNR a revizuit în plus prognoza de inflaţie cu 0,3 puncte, la 1,4% în 2016. Va atinge 3,4%, în 2017 (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

"Fără impactul de runda I al reducerilor cotei TVA, rata inflaţiei ar atinge 3% în 2016 şi 3,7% în 2017. Traiectoria proiectată a ratei inflaţiei este afectată substanţial de măsurile fiscale cu privire la reducerea succesivă a impozitelor indirecte, pozitionându-se la valori negative până în mai 2016, revenind ulterior la valori pozitive şi reintrând în interiorul intervalului asociat ţintei începând cu ianuarie 2017", a afirmat Isărescu în conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Inflaţia la finele anului trecut s-a situat la -0,9%, faţă de -1,1% în noiembrie şi nivelul minim de -1,87% înregistrat în august. În absenţa impactului ratei reduse de TVA (din luna iunie), inflaţia ar fi fost în decembrie de aproximativ 2%, în intervalul ţintă al BNR.

Preţurile bunurilor alimentare au accelerat în ultimul trimestru al anului trecut pe fondul anului agricol nefavorabil, în special la ulei şi zahăr. Rata anuală continuă să reflecte efectul extinderii în luna iunie 2015 a sferei de aplicabilitate a cotei reduse a TVA la toate alimentele, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică, a arătat Isărescu în prezentarea Raportului.

Producţia agricolă deficitară a antrenat majorări ale preţurilor legumelor în T4 2015, în timp ce în cazul fructelor, oferta autohtonă nu a generat presiuni inflaţioniste.

"Avem aproape o explozie a consumului cu amănuntul, mai ales la produse alimentare, lucru explicabil după reducerea cotei TVA; Şi în ce priveşte produsele nealimentare avem creşteri şi ne aşteptăm ca după reducerea TVA la produse nealimentare să existe creşteri ale consumului şi aici", a punctat guvernatorul.

BNR revizuise în noiembrie 2015 prognoza pentru rata anuală a inflaţiei la 1,1% pentru anul 2016, în creştere cu 0,4 puncte procentuale.

Isărescu a arătat atunci că rata anuală a inflaţiei este anticipată la valori negative până în mai 2016, urmând să revină ulterior în teritoriu pozitiv, dar inferioare, până la sfârşitul anului, limitei minime a intervalului ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici