BNR: Dacă plafonarea şi compensarea la energie rămân în vigoare, vom avea inflaţie de o cifră

Cristian Popa, membru al board-ului Băncii Naţionala a României (BNR) a spus, la ZF Power Summit, că, dacă măsurile de plafonare şi compensare de preţuri la energie rămân în vigoare, va fi inflaţie de o cifră la mijlocul anului, în locul previziunii BNR din acest moment, de 11,2%.

1467 afișări
Imaginea articolului BNR: Dacă plafonarea şi compensarea la energie rămân în vigoare, vom avea inflaţie de o cifră

BNR: Dacă plafonarea şi compensarea la energie rămân în vigoare, vom avea inflaţie de o cifră

„Prognoza noastră de 11,2% inflaţie la mijlocul anului presupune că măsurile de compensare şi de plafonare expiră. Dacă rămân în vigoare, atunci vom avea inflaţie de o cifră” a spus el.

Cristian Popa spune că problema cu inflaţia este pe partea de ofertă şi, din păcate, politica monetară nu poate rezolva problemele din piaţa de energie. „Noi, cu politica monetară, nu putem crea nici petrol, nici gaze, nu putem face vântul să bată mai tare. 80% din inflaţie vine din piaţa de energie şi 20% din restul. Să încercăm să influenţăm atât de puternic ar însemna sa fie foarte costisitor pentru partea economică, cu dobânzi foarte mari”.

El a adăugat că o luptă cu preţurile la gaze ar afecta puternic economia, ar crea recesiune şi ar creşte şomajul. „Încercăm să domolim transmiterea preţurilor la energie în restul preţurilor”, a spus Popa.

În cel mai recent Raport asupra inflaţiei, BNR a anticipat o infaţie de două cifre la jumătatea anului, estimare bazată pe datele din piaţă valabile la acel moment.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
bnr,
inflaţie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici