BNR reduce cu 10% comisioanele pentru plăţi în sistemul de decontare în timp real

Banca Naţională a României (BNR) reduce cu 10% nivelul comisioanelor percepute instituţiilor de credit pentru plăţile de mare valoare sau urgente în sistemul cu decontare pe bază brută în timp real (ReGIS), modificarea urmând să intre în vigoare de la 1 august, a informat, marți, instituția.

13 afișări
Imaginea articolului BNR reduce cu 10% comisioanele pentru plăţi în sistemul de decontare în timp real

BNR reduce cu 10% comisioanele pentru plăţi în sistemul de decontare în timp real (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, valoarea nominală a acestuia va fi de 7,23 lei pentru plăţile de mare valoare sau urgente efectuate de instiuţiile de credit din România prin sistemul ReGIS, faţă de 8,03 lei în prezent, se arată într-un comunicat al BNR.

Banca centrală consideră că reducerea comisioanelor în sistemul electronic de plăţi va determina modificări la nivelul politicii de comisionare stabilită de către instituţiile de credit pentru serviciile de plăţi şi decontări oferite clienţilor acestora, reducerea costurilor de intermediere financiară contribuind la dezvoltarea activităţii de plăţi fără numerar în România, se spune în comunicat.

De asemenea, BNR anunţă că va continua să diminueze comisioanele percepute instituţiilor de credit participante la sistemul ReGIS, astfel încât acestea să se apropie treptat de nivelul comisioanelor practicate de băncile centrale membre ale Sistemului European al Băncilor Centrale.

Înainte de operaţionalizarea sistemului ReGIS, respectiv înainte de 8 aprilie 2005, nivelul comisionului aplicat era de 30 de lei. Cea mai recentă reducere a fost operată la 1 aprilie 2007, diminuarea fiind de 15%.

Prin sistemul ReGIS, cu decontare pe bază brută în timp real, sunt decontate plăţile de mare valoare şi plăţile urgente ale clienţilor bancari, precum şi instrucţiunile de plată iniţiate de toate celelalte sisteme auxiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici