BNR va elibera o parte din rezervele băncilor comerciale

Banca Naţională a României (BNR) va elibera o parte din rezervele băncilor comerciale în această săptămână sau săptămâna viitoare, astfel că, în curând, ar putea să fie reluată creditarea, a declarat, marţi, Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă.

9 afișări
Imaginea articolului BNR va elibera o parte din rezervele băncilor comerciale

BNR va elibera o parte din rezervele băncilor comerciale (Imagine: Mediafax Foto)

"Aceşti bani vor ajunge în piaţă pentru a ajuta economia reală. Ne aşteptăm să se reia creditarea, absolut necesară pentru IMM-uri. Prin scăderea cererii, reluarea creditării ar fi utilă pentru susţinerea firmelor mici şi mijlocii", a spus Niţă la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti.

La sfârşitul lunii martie, BNR a decis ca rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani se fie redusă la zero, faţă de 40% în prezent, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.

Guvernatorul BNR a declarat săptămâna trecută că Banca Naţională a României va fi "generoasă" cu reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) în valută constituite de băncile comerciale, în funcţie de nevoile de creditare şi termenii acordurilor cu FMI, UE şi cel semnat cu băncile la Viena.

El a arătat că reducerea rezervelor va fi legată de modul în care băncile reiau creditarea "sănătoasă" în valută, adică a împrumuturilor pe termen lung pentru firmele care exportă sau importă şi a creditelor ipotecare pe termen lung.

Isărescu a explicat că RMO-urile în valută vor fi înlocuite temporar în rezerva valutară a BNR de banii proveniţi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), care vor fi rambursaţi pe măsură ce vor intra alte resurse în valută, cum ar fi fondurile europene şi investiţiile străine.

Băncile comerciale sunt obligate să constituie rezerve minime obligatorii (RMO) la banca centrală reprezentând 40% din pasivele în valută şi 18% din cele în lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici