BNR va menţine dobânda de politică monetară la 6,25% joi, dar şi până la finele anului

Banca Naţională a României (BNR) va menţine în şedinţa de joi, 31 martie, dobânda de politică monetară la 6,25%, potrivit membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care estimează că rata va rămâne nemodificată până la finele acestui an.

16 afișări
Imaginea articolului BNR va menţine dobânda de politică monetară la 6,25% joi, dar şi până la finele anului

BNR va menţine dobânda de politică monetară la 6,25% joi, dar şi până la finele anului (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Estimarea privind menţinerea dobânzii de politică monetară în şedinţa de joi aparţine tuturor participanţilor la sondajul intern AAFBR.

"În ceea ce priveşte aşteptările privind rata de politică monetară pentru finalul acestui an, majoritatea respondenţilor la sondaj se aşteaptă ca rata de politică monetară să rămână nemodificată la 6,25%. În sondajele anterioare era anticipată o scădere a acesteia la 5,75%. Estimările variază între 5,50% şi 6,25%", potrivit unui comunicat al Asociaţiei.

Totodată, respondenţii se aşteaptă ca rata de politică monetară să scadă la 5,75% la final de 2012, dar estimările variază semnificativ, fiind situate între 4% şi 7%.

Analiştii consideră în continuare că BNR va menţine, joi, şi nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele în lei şi 25% pentru cele în valută.

"Majoritatea respondenţilor cred că nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută va scădea la 20% la finele acestui an şi va rămâne acolo şi la sfârşitul lui 2012. În cazul pasivelor în lei nu se aşteaptă scăderea ratei rezervelor minime obligatorii la sfârşitul lui 2011, însă este previzionată scăderea acesteia la 12% la finalul anului viitor", potrivit comunicatului.

La cea mai recentă şedinţă de politică monetară, care a avut loc în data de 3 februarie, Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis să menţină dobânda cheie la minimul istoric de 6,25%, pentru a şasea şedinţă consecutivă, precum şi ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%.

Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară de pe 4 mai 2010, când a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. În primele patru şedinţe de politică monetară din 2010, BNR a coborât dobânda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

Totodată, BNR nu a mai modificat nivelul rezervelor minime obligatorii din noiembrie 2009, când a decis reducerea nivelului ratei aplicabile pasivelor în valută, cu scadenţe reziduale de sub doi ani, ale instituţiilor de credit, de la 30% la 25%.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 70 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici