BNR va reduce dobânda cheie cu încă 1,25 puncte în 2010, de la 7,5% la 6,25% - analişti

BNR va reduce probabil dobânda de politică cu încă 1,25 puncte procentuale în acest an, până la 6,25%, dar gradul de agresivitate al băncii centrale va fi influenţat de implementarea programului economic stabilit cu FMI, de stabilitatea politică şi evoluţia cursului valutar, cred analiştii Citi.

14 afișări
Imaginea articolului BNR va reduce dobânda cheie cu încă 1,25 puncte în 2010, de la 7,5% la 6,25% - analişti

BNR va reduce dobânda cheie cu încă 1,25 puncte în 2010, de la 7,5% la 6,25% (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Decizia suprinzătoare adoptată de BNR în luna ianuarie sugerează că instituţia este mulţumită de evoluţiile recente din plan politic şi de progresul realizat în privinţa acordului cu FMI, şi că tinde să realizeze relaxarea poluticii într-o manieră timpurie, pentru a profita de evoluţiile recente pozitive, având în vedere posibilele temeri pe termen lung privind stabilitatea politică şi absenţa unor semne puternice de revenire sustenabilă a economiei", se arată într-un raport al Citi.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, în prima şedinţă de politică monetară din 2010, din 5 ianuarie, să reducă dobânda cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%, pentru asigurarea atingerii ţintelor de inflaţie stabilite pe termen mediu, concomitent cu relansarea creşterii economice.

Analiştii Citi notează că rata anuală a inflaţiei s-a plasat în 2009 la 4,7%, peste ţinta fixată de BNR, de 3,5%, plus/minus un punct procentual.

Rata anuală a inflaţiei a depăşit şi în 2007 şi 2008 limitele superioare ale intervalelor ţintite de BNR cu câte 1,5 puncte procentuale, după ce s-a ridicat la 6,5% şi, respectiv, 6,3%.

"Continuarea diferenţei negative între PIB realizat şi cel potenţial şi estimările noastre privind o revenire moderată a leului ar trebuie să ajute procesul de dezinflaţie, conducând la reducerea ratei anuale la circa 3,8% până la finele anului 2010", se mai arată în raportul Citi.

BNR a ţinteşte în 2010 încadrarea inflaţiei în intervalul 2,5 - 4,5% şi estimează că rata anuală se va situa la 2,6%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici