BNR va reduce marţi rata dobânzii de politică monetară

BNR va reduce marţi dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, în contextul temperării inflaţiei şi scăderii PIB peste aşteptări în primul trimestru, consideră majoritatea analiştilor chestionaţi de MEDIAFAX, care nu exclud însă şi o scădere mai mare, de până la 0,75 puncte.

27 afişări
Imaginea articolului BNR va reduce marţi rata dobânzii de politică monetară

BNR va reduce marţi rata dobânzii de politică monetară (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Majoritatea analiştilor văd posibilă şi o reducere a ratei rezervei minime obligatorii, în special pentru pasivele în lei.

Ei consideră că relaxarea politicii monetare de către Banca Naţională este necesară pentru a stimula creşterea economică, ale cărei perspective s-au înrăutăţit, iar temperarea ratei inflaţiei din ultimele luni, precum şi stabilitatea cursului de schimb, permit, în acest moment, o astfel de măsură.

"În trimestrul unu a fost o contracţie a economiei mult peste aşteptări şi avem perspective nefavorabile pentru trimestrele viitoare, iar temperarea inflaţiei în acest moment ne ajută", a declarat Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank România.

PIB-ul a scăzut, în primul trimestru, cu 6,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi cu 4,6% faţă de ultimele trei luni din 2008, potrivit datelor revizuite prezentate de Institutul Naţional de Statistică, care a arătat că declinul a fost generat de frânarea abruptă a activităţii din industrie şi agricultură.

Chidesciuc anticipează o reducere a ratei dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, dar nu exclude şi o relaxare cu 0,75 puncte.

Nici Ciprian Dascălu, dealer la Millennium Bank România, nu exclude o reducere mai agresivă a ratei dobânzii, cu până la 0,75 puncte procentuale.

O scădere cu 0,75 puncte în scenariul de bază este prevăzută doar de economistul-şef al BRD - Groupe Societe Generale, Florian Libocor, care vede o astfel de decizie adecvată contextului actual şi spune că relansarea creditării este esenţială pentru reluarea activităţii din economie.

Reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază până la 9% este anticipată şi de Cătălina Constantinescu, economist la RBS Bank România, şi de Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank România.

La rândul său, Laurian Lungu, director în cadrul Macroanalitica, prevede o scădere a dobânzii cheie de 0,25-0,5 puncte.

"Avem o tendinţă de scădere a inflaţiei, care a intrat pe o traiectorie destul de consistentă, dar mai e şi aspectul scăderii economiei. E tot mai cert faptul că vom avea o contracţie a PIB de 4%", a declarat Lungu.

În ceea ce priveşte rata rezervelor minime obligatorii (RMO) deţinute de bănci la BNR, Chidesciuc consideră că o reducere a nivelului acestora ar fi binevenită pentru economie, însă este necesară o scădere graduală.

"A fost şi este în continuare nevoie de reducerea RMO. Restrictivitatea politicii monetare pe care o determină este poate mai mare decât cea a ratei dobânzii. S-ar obţine chiar mai mult prin tăierea RMO decât prin dobândă", a spus Chidesciuc, care vede posibilă o reducere a RMO cu 2-3 puncte procentuale.

Potrivit lui Libocor, o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii cu un punct procentual eliberează în piaţă o sumă echivalentă cu aproximativ 250-300 de milioane de euro.

"Reducerea RMO este posibilă, însă, dacă se va întâmpla, cred că pasul nu va fi mai mare de două procente", consideră Libocor.

Băncile sunt obligate să constituie la BNR rezerve minime obligatorii reprezentând 18% din resursele atrase în lei, inclusiv prin depozite de la populaţie şi firme, cu maturitate sub doi ani. În cazul pasivelor în valută, rezerva obligatorie este de 40%, la aceeaşi maturitate.

La finele lunii martie, BNR a hotărât să reducă la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.

Referitor la cursul de schimb, atât Lungu, cât şi Chidesciuc consideră că relaxarea politicii monetare ar putea pune presiune pe deprecierea leului.

"Nu cred că putem evita presiunea pe curs şi trebuie să înţelegem că nu se poate hrăni economia prin reducerea ratei dobânzii de politică monetară, fără deprecierea leului. Dacă vrei să ajuţi economia, trebuie să accepţi şi rate de dobânzi mai joase şi un leu mai depreciat", a mai spus Chidesciuc.

În mai, cursul mediu de schimb a fost de 4,1689 lei/euro, nivel similar cu cel afişat de BNR pentru aprilie, de 4,1954 lei/euro.

"Presupun că asta e temerea BNR-ului, dacă reduce rata dobânzii s-ar putea vedea o depreciere a monedei naţionale", a spus Lungu.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis la începutul lunii mai, respectiv la cea mai recentă şedinţă de politică monetară, să reducă dobânda cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5% pe an, începând cu data de 7 mai, şi să menţină ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută, la 18% şi, respectiv, 40%.

(Material realizat de Marius Radu, marius.radu@mediafax.ro)

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici