BNR va tăia miercuri încă 0,5 puncte din dobânda cheie, consideră analiştii

Consiliul de Administraţie al BNR va reduce, miercuri, pentru a doua oară de la începutul anului, cu 0,5 puncte procentuale, rata dobânzii de politică monetară, de la 7,5% la 7%, ca urmare a performanţei bune în procesul de dezinflaţie şi pentru stimularea creditării, apreciază analiştii.

29 afișări
Imaginea articolului BNR va tăia miercuri încă 0,5 puncte din dobânda cheie, consideră analiştii

BNR va tăia miercuri încă 0,5 puncte din dobânda cheie, consideră analiştii (Imagine: Mediafax Foto)

Opinie diferită faţă de restul analiştilor în privinţa reducerii dobânzii de politică monetară au analiştii ING Bank Romania, singurii care anticipează o reducere cu 0,75 puncte procentuale, la 6,75% pe an, nivel care ar reprezenta minimul istoric al ratei băncii centrale. O dobândă de 7% pe an a mai fost aplicată în perioada iunie- noiembrie 2007.

"Având în vedere nivelul înalt al dobânzii reale, o reducere de 75 puncte de bază este mai potrivită pentru a atinge un nivel mai jos al ratei reale. O reducere de numai 50 de puncte de bază ar menţine nivelul actual al dobânzii reale, sau chiar l-ar mări, dacă avem în vedere că previziunile băncii centrale privind evoluţia inflaţiei sunt mult mai optimiste decât ale noastre", a comentat economistul şef al ING, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

El spune că politica monetară a fost prea restrictivă pe parcursul anului trecut pentru a compensa, într-o anumită măsură, pierderile din politica fiscală. Astfel, BNR a câştigat credibilitate pentru investitorii străini, dar activitatea economică internă a avut de suferit, crede economistul şef ING.

"Un alt motiv pentru o astfel de reducere îl constituie atenţia pe care banca centrală o acordă variaţilor cursului de schimb. Intrările de fonduri de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) ar putea amplifica presiunea pentru aprecierea leului, alături de fluxurile deja atrase de ratele înalte ale dobânzilor. Prin urmare, banca centrală ar putea face leul mai puţin atractiv printr-o reducere mai amplă decât se aşteaptă piaţa", consideră Alexandru-Chidesciuc.

Analiştii rămân rezervaţi în privinţa vreunei modificări a ratelor la rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de bănci, deşi se aşteaptă la relaxări pe parcursul anului 2010. Dintre analiştii intervievaţi, numai economistul şef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, estimează că banca centrală ar putea decide scăderea rezervelor minime obligatorii la valută cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20% din pasivele cu maturitate sub doi ani.

"În ceea ce priveşte RMO, reducerea ar fi oportună dată fiind intrarea în scurt timp a tranşelor trei şi patru de la FMI, ca urmare a deblocării programului de finanţare. Un alt argument pentru reducerea RMO la valută este şi nivelul excedentar al rezervei valutare a BNR, care la finalul lui 2009 acoperea circa nouă luni de importuri, faţă de aproximativ 5,7 luni la finele lui 2008", îşi argumentează opinia economistul şef al BRD.

Niciun analist nu ia în calcul o menţinere a actualului nivel de dobândă sau o reducere cu mai puţin de 0,5 puncte procentuale a ratei de politică monetară.

"Cred că se pune în discuţie cu cât va reduce BNR dobânda de politică monetară. Eu aş miza pe 0,5 puncte procentuale. Motivul principal îl reprezintă încadrarea în termen foarte scurt, până în februarie, în culoarul ţintit de inflaţie, şi ca urmare a aprecierii monedei naţionale. În al doilea rând, respectarea acordului cu FMI şi CE permite relaxarea politicii monetare, fiind aproape sigur că vom primi tranşele a treia şi a patra. Nu în ultimul rând, trebuie avută în vedere încercarea de relaxare a creditării prin intermediul unor dobânzi în scădere", a declarat economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.

La rândul său, economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, crede că o scădere cu 0,5 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară este justificată de inflaţia în scădere şi sentimentul mult mai bun pentru moneda naţională din parte investitorilor străini.

"În primele şase luni vedem inflaţia în jur de 3,5%, ceea ce e un factor important pentru dobânzi mai mici. Cumulat cu aprecierea monedei naţionale, pe fondul sentimentului mai bun, reprezintă motive suficiente pentru o reducere de 50 de puncte de bază", a explicat Dumitru.

Pe scenariul unei reduceri cu 0,5 puncte a dobânzii de politică monetară merge şi Florian Libocor, având ca principal argument tot rezultatul pozitiv din planul dezinflaţiei.

Economistul şef al BRD - Groupe Societe Generale consideră că BNR va dori să transmită un impuls pozitiv pe piaţa creditului.

În prima şedinţă de politică monetară din acest an, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să reducă dobânda cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%.

Banca centrală a redus în 2009 dobânda de politică monetară cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 8% pe an, şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit, de la 18% la 15%. în acelaşi timp, nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani a fost redus de la 40% la 25% şi al celor cu scadenţă reziduală de peste doi ani de la 40% la zero.

Rata anuală a inflaţiei a coborât de la 6,3% în 2008 la 4,74% anul trecut, dar BNR a ratat ţinta pentru al treilea an consecutiv. Pentru 2009, banca centrală avea o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, iar, potrivit ultimei estimări a BNR, indicatorul urma să se plaseze la 4,5% la finele lunii decembrie.

Pentru 2010, BNR ţinteşte încadrarea inflaţiei în intervalul 2,5 - 4,5% şi estimează că rata anuală se va situa la 2,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici