Boagiu: Şova ştie doar să mintă. De când un ministru semnează contracte ale CNADNR?

Fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că atacul ministrului Dan Şova la adresa sa pe tema autostrăzii Nădlac-Arad este "o nouă probă de prostie şi de incompetenţă profesională".

691 afișări
Imaginea articolului Boagiu: Şova ştie doar să mintă. De când un ministru semnează contracte ale CNADNR?

Anca Boagiu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Anca Boagiu, prim-vicepreşedinte al PDL, a precizat că un ministru nu semnează contracte ale CNADNR şi a spus că Şova "ştie doar să mintă şi să fugă de răspundere".

"Nimic nou. Dan Şova chiar nu pricepe. Ştie doar să mintă şi să fugă de răspundere. Aşa că îl întreb pe Şova: De când un ministru semnează contracte ale CNADNR? Aţi semnat multe contracte ale CNADNR până acum, domnule Şova? Câte? Care? Pentru că ar fi ilegal! Niciodată un ministru nu a semnat vreun contract al CNADNR! Această atribuţie revine directorului general al companiei. Atacul lui Şova la adresa mea este o nouă probă de prostie şi de incompetenţă profesională. Iată cum gura păcătosului adevăr grăieşte!", a adăugat Boagiu.

Ministrul pentru marile proiecte, Dan Şova, a declarat pentru MEDIAFAX că este pentru prima oară când este de acord cu Traian Băsescu în ceea ce priveşte "proasta guvernare", dar că acest lucru o priveşte pe Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor, care s-a ocupat de autostrada Nădlac-Arad.

"Nădlac-Arad este o autostradă împărţită în două loturi: Nădlac-Arad, lotul I şi Nădlac-Arad, lotul II. Pentru amândouă loturile contractele au fost semnate de doamna ministru Anca Boagiu. Deci, dacă ne referim la proasta guvernare a doamnei Anca Boagiu, trebuie să recunosc că e prima oară în viaţa mea când sunt sută la sută de acord cu domnul preşedinte Băsescu", a afirmat Şova.

Menţionând că pentru lotul I al autostrăzii Nădlac-Arad contractul a fost semnat cu firma lui Nelu Iordache, Şova a declarat: "Infracţiunile comise la atribuirea lotului Nădlac-Arad lotul I au fost principala cauză pentru care Programul Operaţional pentru Transport a fost suspendat de către Comisia Europeană timp de un an de zile. În loc să se mire, domnul preşedinte Băsescu mai bine şi-ar pune problema de ce a trebuit ca doamna Boagiu să semneze în condiţiile comiterii de infracţiuni - aşa a apreciat Direcţia de Luptă Antifraudă în urma controlului - şi de ce din această cauză am avut Programul Operaţional pentru Transport suspendat timp de un an de zile".

În ceea ce priveşte al doilea lot al autostrăzii Nădlac-Arad, Dan Şova a menţionat că firma Alpine Bau a dat faliment în Austria, nu în România.

"Mă îndoiesc că Guvernul României ar fi putut să intervină pentru a evita falimentul Alpine în Austria. Dacă poate Preşedinţia, i-am fi recunoscători să rezolve falimentul Alpine în Austria", a comentat Şova.

"Singurul lucru care se putea face şi care s-a făcut, în acord cu reprezentanţii Comisiei (Europene), a fost ca pentru 15% din Nădlac-Arad lotul doi, care a rămas neexecutat de către Alpine, să se reia o procedură de licitaţie pentru a desemna o nouă firmă care să realizeze cei 15% rămaşi. Era singura posibilitate în contextul procedurilor şi fondurilor europene. Asta a fost stabilit împreună cu Comisia Europeană, tot ceea ce spune domnul preşedinte Băsescu, cu compensări, cu să dăm bani, cu să continue sunt nişte poveşti", a susţinut ministrul.

El a menţionat că singura posibilitate este reluarea licitaţiei, după ce un expert va stabili ce reprezintă cei 15% neexecutaţi, respectiv lucrările rămase de efectuat.

Şova a mai susţinut că procedurile pentru atribuirea noilor contracte au fost declanşate, iar câştigătorii licitaţiilor pentru cele două tronsoane de autostradă vor fi desemnaţi până la finalul acestui an.

Preşedintele Traian Băsescu, aflat, miercuri, pe şantierul tronsonului de autostradă Arad-Nădlac, unde lucrările sunt oprite, a spus că ceea ce se întâmplă acolo este o "expresie şi o emblemă a neputinţei", adică "proastă guvernare", trăgând un semnal de alarmă către guvern "să se trezească".

El a spus că a fost pe cele două tronsoane de autostradă şi că "ceea ce se întâmplă, adică nimic, înseamnă o expresie a neputinţei şi a proastei guvernări", susţinând că Guvernul ar fi trebuit să intervină şi să aloce bani pentru terminarea lucrărilor la autostradă, pentru că ar fi recuperat investiţia din fonduri europene.

"Contractul pentru tronsonul Nădlac-Pecica a fost suspendat din noiembrie anul trecut şi nu a fost subcontractat un nou constructor, iar la Pecica au fost oprite lucrările în iulie pentru că firma a intrat în insolvenţă. Intrarea în insolvenţă a firmei nu înseamnă însă oprirea activităţii firmei", a spus Băsescu, susţinând că Guvernul ar fi trebuit să intervină şi să finanţeze continuarea lucrărilor.

Băsescu a spus că şi Hidroelectrica a fost în insolvenţă, dar cu toate acestea a continuat să producă energie electrică.

"Firmele mai intră şi în insolvenţă, dar spre exemplu, în această situaţie, probabil că firma austriacă nu a mai primit bani de la bănci, iar asta înseamnă că trebuia imediat intervenţia Guvernului pentru finalizarea lucrărilor, pentru că banii se recuperează de la Uniunea Europeană", a spus el.

Preşedintele a mai spus că este inadmisibil modul în care Guvernul a stabilit priorităţile, uitând că vara lucrează constructorii, dar, în schimb, mărind taxele.

"Pe de o parte, uităm că vara lucrează constructorii şi ne ocupam de alte trăznăi. Dacă vrem o emblemă a neputinţei venim pe Autostrada Nădlac-Arad şi vedem ce inseamnă proasta guvernare, pentru că nici măcar nu este nu ştiu ce efort bugetar, şi de bani europeni (...) Trag un semnal de alarmă către guvern să se trezească", a afirmat Băsescu.

"Sunt aici pentru că trebuie tras un semnal de alarmă, tras un semnal de alarmă despre intrarea în nişte bune practici când e vorba de decizii guvernamentale", a spus şeful statului.

"S-au tăiat de la Ministerul Transporturilor 900 milioane lei, deci 200 milioane euro. Cum să tai când tu stai cu lucrări deschise, care înseamnă bani mulţi investiţi şi nevalorificaţi pentru că nu se termină lucrările?", a continuat el.

De asemenea, Traian Băsescu a spus că în zona Nădlac "pare a fi o problemă şi de proiectare", întrucât "n-au construit acces către exploataţiile agricole din zonă, altfel trebuie un ocol de 15-20 de kilometri pentru agricultori".

"Exact la locul de intrare din Europa în România noi spunem: «Eu, Guvernul României, nu pot mai mult de atât». Este emblema neputinţei noastre", a adăugat el.

Şeful statului a precizat că a făcut poze şi din elicopter, şi din maşină: "Poate nu ştiu ce e pe Autostrada Nădlac-Arad".

Întrebat dacă crede că au existat interese pentru oprirea lucrărilor, el a răspuns: "Dacă nu au fost interese, prostie a fost sigur".

De asemenea, răspunzând unei alte întrebări, şeful statului a spus: "Nu-i suspectaţi de sabotaj, suspectaţi-i de altceva: de proastă guvernare şi de incapacitatea de a stabili priorităţi".

Săptămâna trecută, agenţia MEDIAFAX a publicat un reportaj privind situaţia generată de închiderea şantierului la lotul 2 al autostrăzii Nădlac-Arad.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici