Boc: Deficitul bugetar pe 2008 se apropie de 5% din PIB

Datele preliminare pentru 2008 indică un deficit bugetar de aproape 5% din PIB, în condiţiile unei creşteri economice de 8,3%, şi venituri de 43 miliarde euro, cu şapte miliarde euro mai puţin decât prognoza bugetară pentru acest an, ceea ce împiedică achitarea unor facturi, a declarat premierul Boc.

25 afișări
Imaginea articolului Boc: Deficitul bugetar pe 2008 se apropie de 5% din PIB

Boc: Deficitul bugetar pe 2008 se apropie de 5% din PIB (Imagine: Mediafax Foto)

"Datele pe care le avem în momentul de faţă sunt destul de proaste. Pe de o parte, deficitul bugetar se apropie de 5%, în condiţiile în care am avut o creşetre economică de 8,3%. În ceea ce priveşte veniturile, la bugetul de stat trebuia să fie în jur de 31,4% din PIB, adică în jur de 50 miliarde euro şi sunt în jur de 43 miliarde euro", a spus Boc, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

El a afirmat că aceste probleme determină în prezent imposibilitatea de plată a multor obligaţii contractuale ale Guvernului.

"Sunt foarte multe facturi de sute de milioane de euro, la transporturi, în educaţie, pentru infrastructură, care nu sunt achitate, datorită modului prost şi deficient în care au fost concepute şi prognozate veniturile în cadrul bugetului de anul trecut", a afirmat şeful Executivului.

Boc a precizat că deciziile privind pensiile şi salariile vor fi anunţate de Guvern la momentul prezentării proiectului de buget pentru 2009 şi că angajamentele legale şi politice vor fi realizate "în limita resurselor existente".

Fostul ministru al Finanţelor Varujan Vosganian declara, la mijlocul lunii decembrie, că deficitul estimat al bugetului a urcat după 11 luni la 2,9% din PIB, în condiţiile unei scăderi drastice a veniturilor în octombrie şi noiembrie, ca efect al crizei, cu 1,3 miliarde euro sub nivelul programat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici