Video Boc: Piaţa internă avantajează energia hidro şi nucleară

Piaţa energetică a României nu are o concurenţă reală, deoarece energia produsă în unităţile hidro şi la centrala nucleară de la Cernavodă este favorizată în comparaţie cu cea a centralelor termoelectrice, a declarat, joi, premierul Emil Boc, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.

33 afișări

Boc a arătat că în prezent producţia de energie electrică se realizează în proporţie de 54,3% în centralele termoelectrice, 28,4% în centrale hidroelectrice, iar 17,3% în centrala nucleară.

"Avem o situaţie unică în Europa din acest punct de vedere, când cele 3 componente sunt puse practic în concurenţă. În realitate, acest sistem nu reprezintă un sistem concurenţial real, el avantajând clar producătorii din centralele hidro şi nucelar în detrimentul celor din sectorul termo, cu consecinţe negative şi la nivel social, dacă ne gândim de exemplu la domeniul minerit", a spus Boc.

El a precizat totodată că în privinţa termocentralelor, cele care funcţionează pe cărbune produc 66% din energia termolectrică, cele pe gaze 30% din această producţie, iar cele pe păcură 4%.

Boc a anunţat că Guvernul ia în calcul contractarea unui împrumut extern de câteva miliarde de euro pentru modernizarea centralelor energetice în cogenerare, deoarece unităţile de apartament nu pot reprezenta o soluţie favorabilă pe termen mediu pentru sistemul de încălzire.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici