Boc: România nu este disperată să vândă acţiunile la Petrom la orice preţ şi în orice condiţii

România nu este disperată la acest moment pentru a vinde acţiunile listate la Petrom la orice preţ şi în orice condiţii, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

185 afișări
Imaginea articolului Boc: România nu este disperată să vândă acţiunile la Petrom la orice preţ şi în orice condiţii

Premierul Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a precizat că nu cunoaşte rezultatul ofertei publice pentru acţiunile Petrom şi că aşteaptă concluziile comisiei de privatizare.

"Aşteptăm rezultatul comisiei de privatizare, dar Româna nu este disperată în momentul de faţă să vândă la orice preţ şi oricum. Am stabilit un preţ minim, vedem care este situaţia. Avantajul ţării este însă că nu avem o situaţie disperată astfel încât să vindem la orice preţ şi în orice condiţii", a spus Boc.

Întrebat dacă oferta va fi amânată în cazul în care subscripţia este sub 80%, şeful Guvernului a evitat un răspuns, spunând doar că aşteaptă rezultatul comsiei.

Vânzarea unui pachet de aproximativ 10% face parte din înţelegerile convenite de autorităţile române cu FMI şi Comisia Europeană.

Oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom ar putea fi prelungită cu câteva zile sau amânată, deoarece investitorii au subscris cu mult sub 80% din titluri, nivelul minim pentru ca operaţiunea să fie un succes, au declarat anterior pentru MEDIAFAX surse din piaţa de capital.

"Subscrierile sunt sub 50% şi chiar dacă ar subscrie toţi cei cu care au fost discuţii tot nu s-ar ajunge la 80%", au afirmat sursele citate.

Oferta a început la 11 iulie şi s-a încheiat vineri, 22 iulie, la ora 12:00.

Conform prospectului de vânzare, oferta este considerată finalizată cu succes dacă la data închiderii au fost subscrise minimum 80% din acţiunile oferite.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Lazăr a declarat marţi că vânzarea pachetului va fi amânată pentru anul viitor în cazul în care statul nu va reuşi să vândă 80% din acţiuni.

Guvernul a stabilit, marţi, un preţ minim de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile OMV Petrom de 0,3708 lei/titlu, cotaţia fiind cu aproximativ 3% sub nivelul de la închiderea şedinţei bursiere de joi.

Surse guvernamentale au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că intermediarii ofertei au propus un preţ minim de 0,33 lei/acţiune, însă Executivul nu a fost de acord cu această valoare.

Preţul maxim a fost stabilit înainte de începerea ofertei, la 0,46 lei/acţiune.

Oferta este intermediată de către consorţiul format din banca rusă de investiţii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici