Boeing ar putea detrona în acest an Airbus din poziţia de lider în producţia de avioane

Boeing a livrat mai multe avioane decât Airbus în primul trimestru şi ar putea deveni în 2012 cel mai mare producător de aeronave la nivel mondial, pentru prima oară în ultimii nouă ani.

259 afișări
Imaginea articolului Boeing ar putea detrona în acest an Airbus din poziţia de lider în producţia de avioane

Boeing ar putea detrona în acest an Airbus din poziţia de lider în producţia de avioane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Compania europeană Airbus a aunţat vineri o creştere de 10% a livrărilor în primul trimestru, la 131 de avioane, comparativ cu intervalul similar din anul trecut.

Grupul american Boeing a raportat joi că în primul trimestru a livrat 137 de aeronave, cu 32% mai mult faţă de anul precedent.

Ambii producători majorează producţia celor mai bine vândute modele, Boeing 737 şi Airbus A320, pentru a acoperi cererea venită în special din Asia.

Boeing a reuşit să devanseze Airbus în primul trimestru după ce a lansat la sfârşitul anului trecut două noi modele a căror producţie fusese mult întârziată, 787 Dreamliner şi versiunea îmbunătăţită a aeronavei 747.

Astfel, analiştii anticipează că Boeing va reuşi să livreze mai multe avioane în 2012 decât Airbus, detronând producătorul european de avioane deţinut de grupul EADS pentru prima oară în ultimii nouă ani.

Boeing a livrat şase aparate 747-8 şi cinci avioane Dreamliner.

Airbus a furnizat patru aeronave A380, toate în ianuarie-februarie, şi a început în această săptămână asamblarea primului avion A350, care reprezintă răspunsul companiei europene la modelul Boeing 787.

Aeronava A350 ar trebui să intre în circulaţie la jumătatea lui 2014.

Airbus a rămas în urma Boeing în primul trimestru şi în privinţa noilor comenzi atrase, în număr de 90.

Boeing a vândut în schimb 412 avioane, datorită cererii mari pentru noua versiune a avionului 737, cu un consum redus de carburant.

Ambii producători de avioane încasează majoritatea veniturilor la livrarea avioanelor.

Cele două companii domină piaţa aeronautică mondială cu o valoare estimată la 100 de miliarde de dolari pe an.

Airbus a avertizat că ar putea pierde o parte din piaţa chineză din cauza unei dispute între Uniunea Europeană şi un grup de ţări, inclusiv China, referitoare la taxarea companiilor aeriene care operează în spaţiul comunitar, pentru emisiile de dioxid de carbon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici