Bombardier este implicat în două procese de notorietate, între care unul cu Ion Ţiriac

Gigantul aeronautic canadian Bombardier este implicat în două procese de notorietate, între care unul cu omul de afaceri Ion Ţiriac, care solicită despăgubiri de 3,2 milioane de dolari pentru nerespectarea termenilor contractuali de vânzare a unui avion, relatează publicaţia Montreal Gazette.

79 afișări
Imaginea articolului Bombardier este implicat în două procese de notorietate, între care unul cu Ion Ţiriac

Bombardier este implicat în două procese de notorietate, între care unul cu Ion Ţiriac (Imagine: Constantin Vladescu/Mediafax Foto)

Ţiriac a dat în judecată Bombardier în 2008, în urma unui accident produs în fabrică în timpul lucrărilor de finalizare a avionului Global 5000 comandat în 2005.

Omul de afaceri susţine că a plătit în avans 20 de milioane de dolari, din preţul total de 30 de milioane de dolari.

O serie de probleme şi discrepanţe au dus la întârzierea lucrărilor la avion, astfel încât Ţiriac a fost nevoit să anuleze o comandă pentru vopsire, în Germania, de 190.000 de dolari.

Apoi, lucrurile s-au înrăutăţit, potrivit reclamaţiei făcute de omul de afaceri în justiţie.

Angajaţii Bombardier "au pierdut practic controlul uşii principale a avionului", care s-a prăbuşit şi a retezat balustrada şi scara aparatului.

Ţiriac cere 3,2 milioane de dolari, pentru acoperirea costurilor, dobânzilor şi daunelor.

Avocatul lui Ţiriac, Attison L. Barnes III de la firma de avocatură Wiley Rein din Washington, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

În celălalt caz, producătorul de avioane este acuzat de neglijenţă, în urma unui accident aviatic produs în urmă cu doi ani în Statele Unite, în apropiere de Buffalo N.Y., în care şi-au pierdut viaţa 49 de persoane aflate la bord şi o alta la sol.

Acest proces a fost deschis în februarie, în Jacksonville (Florida), de către părinţii uneia dintre victime. În proces sunt implicate familiile a 19 dintre victime.

Investigaţia efectuată de Autoritatea pentru Siguranţa Transporturilor Naţionale din SUA a conchis că accidentul a fost provocat în cea mai mare parte de o eroare a pilotului şi de deficienţe în procedurile de specializare ale companiei de transport aerian Colgan Air.

Reclamanţii susţin însă că procesul intentat se bazează pe considerente diferite, iar unele concluzii ale autorităţii pot fi inadmisibile din punct de vedere legal.

Cea mai mare parte a procesului se referă la compania de transport aerian.

Bombardier este considerat a treia parte în proces întrucât compania aeriană a susţinut că, dacă va fi găsită responsabilă, vina trebuie împărţită într-o anumită proporţie şi cu producătorul avionului.

Problema implicării producătorului avionului a fost ridicată şi de familiile victimelor.

Reprezentanţii Bombardier nu au fost disponibili pentru comentarii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici