Bonusurile bancherilor rămân dificil de controlat şi ating în continuare niveluri record

Bonusurile angajaţilor băncilor rămân dificil de controlat, deşi se află de un an în centrul discuţiilor şefilor de state şi de guverne din G20, şi continuă să atingă niveluri record.

21 afișări
Imaginea articolului Bonusurile bancherilor rămân dificil de controlat şi ating în continuare niveluri record

Bonusurile bancherilor rămân dificil de controlat şi ating în continuare niveluri record (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Remuneraţiile bancherilor şi dealerilor sunt compuse dintr-un salariu fix şi o parte variabilă, respectiv bonusuri, prime şi pachete de acţiuni, foarte importantă, legată de câştigurile aduse individual şi de profitabilitatea băncii.

Şefii de stat şi de guverne din G20 au recomandat anul trecut la Pittsburg ca acordarea unei părţi semnificative din aceste bonusuri să fie amânată pentru doi sau trei ani, pentru a se limita asumarea de riscuri excesive de către dealeri şi bancheri, una dintre cauzele care au dus la apariţia crizei financiare.

Băncile recurg, însă, la diferite metode pentru a-şi păstra "starurile". Astfel, unele instituţiile de credit au înfiinţat fonduri de investiţii sau societăţi de gestionare a activelor, unde au transferat dealerii. Aceste companii nu se supun aceloraşi reguli precum băncile. Alte bănci au majorat semnificativ componenta fixă a remuneraţiilor.

Prin aceste "scamatorii", companiile financiare pot minimaliza efectele taxelor instituite asupra bonusurilor în diverse state, printre care Marea Britanie.

La numai doi după criza financiară mondială, instituţiile financiare vor bate anul aceasta un nou record în privinţa bonusurilor acordate angajaţilor din New York, acestea ajungând la 104 miliarde de euro, potrivit unui studiu al Wall Street Journal. Suma este cu 4% peste recordul din 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici